Statiunea Poiana Brasov, judetul Brasov

Poiana Brasov este una dintre cele mai cunoscute statiuni turistice din Romania, fiind vizitata anual de milioane de turisti din Romania si din strainatate. Statiunea montana din judetul Brasov este situata la altitudinea de 1020 de metri, fiind un cartier al municipiului Brasov (desi se afla la 14 km departare de resedinta de judet a Brasovului).

Poiana Brasov are 24 de km de partii de ski in folosinta, zece km dintre aceste partii fiind date in folosinta dupa modernizarea zonei din anul 2010, principala modernizare, pe langa imbunatatirea numarului de kilometri de piste, fiind introducerea tunurilor de zapada pe majoritatea partilor din zona.

Poiana Brasov a fost mentionata documentar pentru prima oara la inceputul secolului XV, mai precis in anul 1427, in special datorita activitatilor de oierit din zona. Atractia oamenilor pentru a schia in zona a venit la sfarsitul secolului al XIX-lea, cand schiorii au urcat pe Postavaru si apoi a avut loc si primul concurs de schi in Poiana, in anul 1906.

Pana in 1951 lucrurile nu s-au modificat major, insa in acel an au avut loc Jocurile Mondiale Universitare de Iarna, motiv pentru care s-a dat in folosinta un hotel modern si primul teleferic, pe o lungime de 2150 de metri.

Poiana Brașov dispune de 12 pârtii de schi cu grade diferite de dificultate (Bradul – 458 m, Kanzel – 350 m, Sulinar – 2441 m, Ruia – 540 m, Subteleferic 1 – 495m, Subteleferic 2- 2220 m, Lupului – 2860 m, Drumul Roșu – 3821 m, Stadion – 300 m). Pentru cazare puteti apela la una din multele pensiuni, hoteluri si cabane din regiune, iar daca vreti un craciun Poiana Brasov, sunt suficiente oferte si acolo.

Daca v-ati saturat de schi, puteti alege sa vizitati frumos parc national din masivul Postavaru, Stejarisul Mare sau Pestera Valea Cetatii. Cert e ca nu va veti plictisi in Poiana Brasov.

Parcul National Piatra Craiului, judetul Brasov

Parcul National Piatra Craiului se afla in Carpatii Meridionali, pe teritoriul administrativ a doua judete din Romania: Brasov si Arges, mai exact la 5 km de Rucar si la 25 km de Campulung.

Cu o suprafata totala de 14.773 ha, parcul cuprinde Creasta Pietrei Craiului, precum si culoarele intramontane Rucar-Bran si Rucar-Zarnesti. In componenta sa se afla si o zona speciala de conservare, formata din patru zone carstice: Cheile Zarnestilor, Cheile Dambovicioara, Cheile Brusturetului si Cheile Dambovitei, prima aflandu-se pe teritoriul judetului Brasov, iar ultimele trei pe teritoriul judetului Arges.

parcul national piatra craiului

Tot in Parcul National Piatra Craiului exista o suprafata de 1,5 ha care este protejata, avand caracter de monument al naturii: Pestera Liliecilor.

La data de 28 martie 1938 cand masivul Piatra Craiului a devenit rezervatie naturala au fost luate in considerare doar 440 ha, ca astazi sa se ajunga la o zona de 9.894 ha reprezentand parcul national.

piatra craiului

Anul 1990 a fost anul in care Piatra Craiului a devenit parc natural alaturi de alte 12 parcuri din tara, avand rolul de a asigura conservarea biodiversitatii si a peisajului, a speciilor valoroase, promovand si incurajarea turismului, precum si constientizarea si educarea publicului pentru a proteja natura si valorile acesteia.

Flora Parcului National Piatra Craiului este bogata, cuprinzand numeroase specii de plante, dintre care unele rare si monumente ale naturii, protejate de lege: Ligularia Sibirica, Garofita Pietrei Craiului, Barba Visului, Floare de Colt, Papucul Doamnei.

piatra craiului creasta

Fauna este formata din specii de nevertebrate, peste 216 de specii de fluturi, amfibieni si reptile (aceste doua categorii fiind protejate de lege pe intreg teritoriul tarii), 21 de specii de lilieci, pasari precum: barza neagra, barza alba, gaia bruna, acvila de munte, soimul calator, prepelita, potarnichea, gugustiucul, turturica, cucul, bufnita, pupaza etc., dar si o populatie de carnivore dintre care amintim: ursul, lupul, vulpea, pisica salbatica, rasul, porcul salbatic, cerbul, capra neagra etc.

capra neagra

brana caprelor

Pentru cei care doresc sa porneasca in drumetii exista trasee turistice marcate, iar din loc in loc exista si refugii: cabanele de la Plaiul Foii si Vladusca, refugiile: Gring, Diana, de la Vf. Omu, de la Vf. Ascutit, Spirlea si cabana Negru Voda.

piatra craiului

In Parcul National Piatra Craiului se poate ajunge fie cu masina, pe drumul Bucuresti – Pitesti – Campina, fie cu trenul pana in Campulung de unde se poate lua masina.

saua joaca

saua grindului

muntii piatra craiului

peisaj piatra craiului

Castelul Bran, judetul Brasov

castelul bran

Castelul Bran este situat in culoarul Rucar-Bran, la o distanta de 30 km de orasul Brasov si reprezinta unul dintre principalele puncte de atractie turistica din tara pentru vizitatorii straini. Castelul este renumit pentru legenda lui Dracula care a prins viata datorita romanului cu acelasi nume publicat de Brom Stocker in Marea Britarie in urma cu doua secole, in anul 1897. Contele Dracula este reprezentat astfel de voievodul Tarii Romanesti, Vlad Tepes, a carei porecla se datoreaza executiilor prin tragere in teapa pe care le ordona in timpul domniei sale.

Constructia castelului a inceput in anul 1211 de catre arhitectii Johaness Schultz si Karel Liman, fiind finalizata abia un secol mai tarziu, in 1377. Aceasta constructie s-a realizat in urma unei promisiuni facuta de regele Ludovic I al Ungariei, care avea in plan si mutarea vamei de la Rucar la Bran.

bran castle

Ridicat initial pe o fundatie de piatra si lemn, castelul a fost folosit drept baza militara de catre Sigismund de Luxemburg care a reusit sa-l indeparteze pe Vlad Uzurpatorul, cel care il detinea la acea vreme.

Aflat sub jurisdictia orasului Alba Iulia in secolul al XIII-lea, castelul a trecut treptat in proprietatea scaunului Brasovului si apoi in cea a Ungariei (1427), in aceasta ultima perioada avand loc lucrari de fortificare si extindere.

Cinci secole mai tarziu, castelul este donat reginei Maria in semn de multumire pentru implicarea de care a dat dovada pentru a se realiza Unirea de la 1 decembrie 1918. Aceasta din urma l-a lasat mostenire fiicei sale, Ileana, iar dupa 1948 a intrat in posesia statului roman, aflandu-se intr-o stare proasta.

In anul 2000, cladirea a intrat in posesia ducelui Dominic de Habsburg si mostenitoarelor principesei Ileana, Maria Magdalena Holzhausen si Elisabeth Sandhofer in urma unui proces de retrocedare.

bran 2

In momentul de fata in castel functioneaza un muzeu unde pot fi vizitate cele patru etaje, respectiv:

– Parter: Camera de Garda, Capela Printului Mircea, Curtea Interioara, Capitelul Fantanii

– Etajul I: Hol, Dormitorul Reginei Maria, Camera de trecere, Sala Gotica – Salonul Galben, Salonul Mare, Scara Secreta

– Etajul II: Camera de trecere, Salonul Biedermeier, Dormitorul Regelui Ferdinand, Sufrageria, Sala Costumelor, Camera de trecere, Coridorul interior, Dormitorul Verde I, Dormitorul Verde II, Sala de proiectie

– Etajul III: Salonul de Muzica si Biblioteca Reginei Maria, Anticamera Salonului de Muzica, Loggia

– Etajul IV: Apartamentul Principelui Nicolae, Accesul in Turnul de Est, Scara Principala, Terasa Castelului Bran

Situat in Muntii Piatra Craiului, pe str. General Traian Mosoiu, nr. 28, castelul Bran poate fi vizitat luni intre 12 si 19, iar de marti pana duminica intre 9 si 19, cu ultima intrare la ora 18. Pretul unui bilet intreg este de 12 lei, in timp ce pretul unui bilet redus este de 6 lei. Cei care doresc sa faca poze trebuie sa achite o taxa de 10 lei, iar cei care doresc sa filmeze trebuie sa plateasca 18 lei.

Alte informatii utile:

– Telefon : 0268 238 332

– Email: info@brancastlemuseum.ro

castelul de la bran

Partia Clabucet, Predeal

Partia Clabucet contine mai multe partii de schi din statiunea montana Predeal din judetul Brasov.

Atractie pentru turistii de toate varstele, de la cei mai mici, la adulti si oameni in varsta, partiile din zona Clabucet au diferite grade de dificultate (de la foarte usor la dificil), facand posibila desfasurarea sportului preferat, schiul, atat pentru cei care sunt incepatori si abia cunosc tainele acestui sport, cat si pentru cei mai experimentati sau profesionisti.

Partiile din zona Clabucet sunt urmatoarele:

–          Partia Subteleferic – singura cu grad de dificultate dificil, are o lungime de 1200 m si o diferenta de nivel de 350 m

–          Partia Clabucet – grad de dificultate mediu, o lungime de 2100 m si diferenta de nivel de 390 m

–          Partia Cocos – grad mediu de dificultate, o lungime de 2250 m si diferenta de nivel de 395 m

–          Partia Clabucet Sosire – grad de dificultate usor, o lungime de 800 m si o diferenta de nivel de 160 m

–          Partia Clabucet Varianta – grad de dificultate usor, o lungime de 790 m si o diferenta de nivel egala cu 160 m

–          Partia Clabucet Scoala – grad de dificultate usor, 200 m lungime si 30 m diferenta de nivel

–          Partia Subteleferic inferior – grad de dificultate usor, 670 m lungime si 45 m diferenta de nivel

Partia Subteleferic dispune de nocturna, in timp ce partia Clabucet Scoala dispune si de nocturna si de zapada artificiala.

Partiile Clabucet Sosire si Clabucet Varianta dispun de tunuri de zapada artificiala.

Partiile Subteleferic, Clabucet, Cocos si Subteleferic inferior dispun de telescaun, in timp ce partiile Clabucet Sosire, Clabucet Varianta si Clabucet Scoala dispun de teleschi.

partia clabucet

telescaun clabucet

 

clabucetul taurului

Pestera Valea Cetatii, judetul Brasov

Pestera Valea Cetatii a fost descoperita in urma cu aproape 60 de ani, atunci cand intrarea in pestera a fost desfundata datorita unei explozii hidraulice.

Pestera se afla la 3 km de orasul Rasnov, in judetul Brasov si are o lungime de aproximativ 950 m, fiind situate la o altitudine de 790 m (intrarea principala).

Pestera este formata din doua camera, unite printr-o galerie: una din camere a fost recent amenajata si este deschisa pentru vizite, in timp ce cealalta, neamenajata poate fi vizitata doar cu echipament si asigurare medicala, presupunand o conditie fizica foarte buna si fiind nevoie de prezenta unui ghid. In timp ce pentru prima camera turul de vizite se face o data la o jumatate de ora, pentru cea de-a doua camera vizita trebuie programata din timp cu cei care se ocupa de pestera.

pestera valea cetatii

Pestera Valea Cetatii a fost declarata “Zona naturala protejata de interes national si monument al naturii”, conform legii nr. 5 din 6 martie 2000.

Program vizitare:

–          Perioada mai-22 octombrie: 1000-2000

–          Perioada 22 octombrie – aprilie: 1000-1800

Tarife:

–          Adulti: 15 RON/persoana

–          Copii: 10 RON/persoana

–          Grupuri adulti: 12 RON/persoana

–          Grupuri copii: 7 RON/persoana

pestera valea cetatii rasnov

Cetatea Rasnov, judetul Brasov

Mentionata documentar pentru prima data in anul 1335, cetatea se afla pe un deal la sud de Rasnov, judetul Brasov, fiind una dintre cel mai bine pastrate cetati din Transilvania.

Cetatea a suferit numeroase modificari pana in prezent, insa arhitectura sa este adaptata la relieful din jur, fiind situate pe un deal stancos si imprejmuita de padure. Ea se intinde pe o suprafata de aproximativ 3500 mp, fiind construita din piatra si caramida legate prin mortar simplu. Ca inaltime zidurile ating 5 m, iar latimea cea mai mare este intalnita la un zid de aproximativ 1,5 m.

cetatea rasnov

Cetatea este constituita dintr-o curte exterioara denumita si “gradina cetatii” situate in partea estica, unde erau inainte adapostite animalele, si o curte interioara unde inainte erau casutele locuitorilor. Partea exterioara este marginita de un zid fortificat si dotat cu un turn patrat, in timp ce cea interioara e inconjurata de un zid si de turnurile cetatii.

Un loc special in cetate este ocupat de fantana adanca de 146 de m care asigura alimentarea cu apa a populatiei.

In momentul de fata turistii pot vizita in cetate si muzeul de arta feudal unde sunt expuse arme, unelte, galerii, mobilier de epoca etc. De asemena se pot achizitiona de aici diverse suveniruri, deoarece au fost amenajate buticuri special, iar cei interesati isi pot exersa priceperea la tirul cu arc.

rasnov castle

cetatea de la rasnov

Poiana Brasov, judetul Brasov

poiana brasov 4

Poiana Brasov reprezinta una dintre cele mai populare statiuni montane din Romania,  numerosi vizitatori venind aici in fiecare an, atat din tara, cat si din afara.

Desi fondata in anul 1895, Poiana Brasov a fost initial zona turistica pentru orasul Brasov si abia in anul 1906 a devenit statiune turistica de ski, devenind dupa doar 3 ani gazda primei Competitii de Ski din Romania. De asemenea, in anul 1951 aici au avut loc Jocurile Internationale de Iarna studentesti.

poiana brasov intrare

Situata in Muntii Postavaru, judetul Brasov, Poiana se afla la 12 km de orasul medieval Brasov, la peste 1020 m altitudine si este inconjurata de 4 munti:

–          Postavarul (altitudine maxima 1799 m)

–          Piatra Craiului (altitudine maxima 2238 m)

–          Bucegi (altitudine maxima 2505 m)

–          Piatra Mare (altitudine maxima 1848 m)

Cu o clima temperat continentala, Poiana Brasov, denumita si Poiana Soarelui, are zapada aproximativ 120 de zile pe an, turistii putandu-se astepta la ninsori inca de la sfarsitul lunii septembrie.

poiana brasov 3

Un loc numai bun pentru a profita de anotimpul rece si cu peisaje minunate in perioadele mai calduroase, Poiana Brasov este in continua schimbare, tot mai multe locatii si hoteluri facandu-si aparitia, acestea avand ca scop oferirea unor servicii de inalta calitate pentru a satisface nevoile si cerintele turistilor care aleg statiunea montana ca destinatie de vacanta.

poiana brasov

Brasovul turistic (P)

Daca va aflati in cautarea unui oras vechi, a unui amestec de minunate peisaje montane, a unui oras modern sau poate a unei statiuni de schi si multa istorie medivala, cu influente germane in Romania, unul dintre cele mai vizitate judete de catre turisti este Brasovul. Bine ati venit. In afara de orasul Brasov si atractiile sale numeroase, merita sa mai bifati pe lista voastra a obiectivelor de vizitat statiunile de la Poiana Brasov (12 km spre vest) si Predeal (27 km spre sud). Mai putem aminti aici cateva locuri si atractii turistice ale judetului: Bran, Moeciu, Rasnov, Fagaras, Prejmer, Zarnesti si Sambata (la poalele muntilor Fagaras).

Vremea in Brasov este de obicei rece si umeda, mai ales pe timp de noapte. Aceasta regiune din Romania se bucura de prezenta celor patru anotimpuri (adica primavara, vara, toamna si iarna). Temperatura medie este de numai 7,6 grade Celsius, chiar daca in timpul verii temperaturile pot ajunge pana la 35 de grade.

Datorita prezentei in procent ridicat a populatiilor minoritare, pe langa limba romana mai sunt vorbite maghiara si germana. Multi localnici vorbesc si limba engleza.

Suveniruri sunt de gasit tot timpul anului si aproape la tot pasul. Savurati si bucurati-va de mancarea romanesca. Restaurantele sunt atractive, barurile confortabile, puteti asculta muzica tiganeasca autentica sau sa va relaxati in saloanele de masaj, la sauna, inot sau schi noturn. Toate acestea si multe alte activitati sunt la dispozitia dumneavoastra.

Aventurati-va mai mult de atat, mergeti si explorati satele traditionale. Vizitati renumitul Castel Bran. Si nu in ultimul rand, plimbati-va cu sania trasa de cai, admirand privelistea incantatoare. Pentru ca toate acestea raman ale voastre amintiri pretioase.

O ocazie buna sunt sarbatorile pascale, pentru cei interesati de petrecerea zilelor de Paste in Poiana Brasov puteti gasi o multime de oferte iar vremea se anunta a fi.. multumitoare.

Castelul Sükösd-Bethlen din Racos

Cetatea renascentist Sükösd-Bethlen se afla in localitatea Racos, fiind in curs de renovare. Cetatea a fost construita in anul 1625 si a fost resedinta contelui Sükösd. Acesta a fost construit in stilul Renasterii transilvanene. Acesta primise domeniul respectiv de la Gabriel Bethlen, ca recompensa pentru servicii militare. Corpurile de cladiri, intre care se afla si o curte patrata, sint inconjurate cu ziduri. Castelul are bastioane circulare, iar turnul de la intrare este patrat
In colturile castelului au fost situate bastioanele, concepute in forma cilindrica. Aici se aflau incaperi pentru locuit, saloane, depozite, bucatarii.

Un rol aparte il detinea bastionul sud-estic. Acesta comunica cu locuinta de la etaj si dispunea de un salon in forma octo-gonala, cu muchiile in semicerc. Avea boita alcatuita dintr-o calota sferica, strabatuta de 8 lunete rampante. Muchiile acestora erau impodobite cu nervuri coborate pe console.

Intrarea in incinta castelului se facea printr-un gang situat sub turnul aflat la mijlocul laturii de sud. Castelul dispunea de un al doilea cordon de ziduri mai groase, situate in partile de est, sud si vest.

In partea de vest a castelului, incaperile situate pe doua nivele erau destinate pentru depozitarea cerealelor, a alimentelor, incaperile de ia parterul partii de vest erau folosite drept grajduri.

Inscriptie de la 1700, asezata la intrarea in castel, arata ca in acel an constructia apartinea contelui stefan Bethlen. Pe bolta unui salon se afla stema familiei Bethlen, sculptata in piatra.

Poze cetatea Sukosd-Bethlen

[nggallery id=22]

Poze realizate de Cristina Ioana Vianu

De acest castel este legat un episod din viata unei familii domnitoare din tara Romaneasca, in razboiul dintre turci si austrieci, de la 1664, Grigore Ghica Voda se afla de partea austriecilor. Dupa razboi, domnitorul este silit sa fuga in Polonia. Sotia sa, Doamna Maria, trece, la indemnul sau, in Transilvania unde, intrind sub protectia principelui Mihail Apafi, este adapostita o perioada mai indelungata in castelul Racosului. Aici naste pe fiul sau Matei. Cererea Portii, de a o trimite pe Doamna Maria cu comorile ei la Constantinopol, este respinsa de Mihail Apafi.

Dupa 1873 castelul devine proprietatea contelui Samuel Teleki. In zilele revolutiei burghezo-democratice de la 1848-1849, castelul este ars in mare parte. In 1904 castelul si domeniul sau sint cumparate de catre obstea satului.

Sursa info: rupea-cohalm.ro