Pasul Tihuta

Pasul Tihuta sau Pasul Bargaului, cum i se mai spune, se afla in partea de sud-est a Muntilor Bargau, la o altitudine de 1227 m. Gradul de dificultate in ceea ce priveste traversarea Pasului Tihuta face din acesta una dintre cele mai dificile trecatori rutiere.

Situata pe drumul national DN17, care face legatura intre partea de nord-est a Transilvaniei si partea de sud-vest a Bucovinei, mai exact intre Bistrita si Vatra Dornei, trecatoarea ofera un peisaj spectaculos, in departare impunandu-se Muntii Rodnei, Muntii Suhard, Muntii Calimani si Muntii Bargaului.

In Pasul Tihuta se afla statiunea Piatra Fantanele care este situata la o altitudine de 1200 m si care atrage numerosi turisti dornici sa se relaxeze, sa petreaca momente frumoase intr-un peisaj de vis sau sa practice sporturi de iarna. Statiunea le pune turistilor la dispozitie mai multe case de vacanta, partie de schi si telescaun.

tihuta 1

Tot de aici se pot organiza diferite drumetii catre: Dealul Zimbrului, Poiana Toader, Poiana Vinului, vf. Piatra Fantanele, vf. Obcioara si vf. Zimbru, izvorul “La Borcut”, Muntii Rodnei si Muntii Bargau.

Un alt obiectiv turistic interesant ce merita vizitat este Castelul Hotel Dracula, singurul castel din lume cu acest nume. Castelul a fost construit ca replica a celui descris in romanul “Dracula” al lui Bram Stoker si ofera o panorama superba a Manastirii Piatra Fantanele.

In zona mai pot fi vizitate: Valea Birgaielor, Tara Dornelor sau crucea inalta de 30 de metri din curtea manastirii de maici “Nasterea Maicii Domnului.”

tihuta 2

Datorita castelului si statiunii Piatra Fantanele, Pasul Tihuta reprezinta o importanta atractie turistica, fiind vizitat anual de numerosi turisti veniti atat din Romania, cat si din alte tari, pentru a admira frumusetile locului si pentru a le afla povestea.

tihuta 3

Cazarea in zona se poate face atat la Piatra Fantanele, cat si la Castelul Dracula, acesta din urma avand insa tarife mai mari, mai ales in perioada sarbatorilor de iarna.

tihuta 4

Piatra-Fantanele, judetul Bistrita-Nasaud

Piatra-Fantanele se afla in judetul Bistrita-Nasaud, la o distanta de doar 45 de km de Bistrita.

Cu o populatie de 299 locuitori, conform recensamantului din anul 2002, este si o statiune montana ce apartine din punct de vedere administrativ de comuna Tiha Bargaului.

Aflata la o altitudine de peste 1100 m, la poalele Muntilor Calimani, este chiar langa Pasul Tihuta pe unde trece drumul national DN17 care face legatura dintre Transilvania si Bucovina, respectiv intre municipiile Bistrita si Vatra Dornei.

Datorita temperaturilor joase de aici, statiunea Piatra-Fantanele reprezinta un loc bun pentru cei care doresc sa practice sporturi de iarna.

In zona se afla 3 partii de schi de diferite grade de dificultate, insa din nefericire niciuna nu este dotata cu nocturna sau zapada artificiala:

–          Tihuta I – dificultate usoara si o lungime de 380 m

–          Tihuta II – dificultate medie si o lungime de 820 m

–          Tihuta III – dificultate medie si o lungime de 300 m

Primele 2 partii, Tihuta I si Tihuta II, sunt deservite de telescaun.

tihuta

Obiective turistice:

–          Vechiul drum roman, bine conservat si pavat cu lespezi de piatra

–          Hotelul “Dracula” – 1983

–          Manastirea Piatra Fantanele – finalizata in anul 1929 sub ctitoria preotului Vasile Luncan.

Baile Figa, judetul Bistrita-Nasaud

Baile Figa sunt situate in judetul Bistrita-Nasaud, la 3 km de orasul Beclean, fiind deschise in 2010 cu ajutorul fondurilor Phare si fiind una dintre cele mai moderne statiuni cu bai termale din Romania.

Statiunea Baile Figa este situata intr-o depresiune intre dealurile Becleanului, fiind o statiune recunoscuta pentru apele sale sarate si namolul cu proprietati asemanatoare celui de la Techirghiol si o baza de agrement este compusa dintr-un bazin exterior cu apa sarata, o piscina interioara cu apa dulce incalzita, sauna, jacuzzi, masaj, fitness, terenuri de sport cu suprafete sintetice.

Baile Figa dispun de un bazin acoperit cu apa dulce incalzita, iar langa bazin se mai gasesc o sauna, un jacuzzi, un cabinet medical, si la etaj sali de masaj, masa de ping-pong si sala de fitness. Aici se mai gaseste si un bazin cu apa sarata, amenajat in aer liber, inconjurat de terase. In apropierea bazinului cu apa sarate se afla si mini plaja de nisip cu sezlonguri.

Namolul este asemanator cu cel de la Techirghiol si este perfect pentru tratamente impotriva bolilor reumatice, ale aparatului locomotor, ale sistemului nervos si chiar afectiuni ginecologice.

baile figa

Cum ajung la Baile Figa ?

Este relativ simplu. Daca poposesti dintre Cluj, vi pe la Gherla, Dej, Beclean si apoi 5 km inspre S-E dai de Baile Figa. Daca vi de la Baia Mare, mergi spre sud pana la Dej si apoi urmezi acelasi drum ca si de la Cluj.

Daca vi de la Targu Mures, mergi pe la Reghin, apoi la Bistrita si Beclean si apoi la Baile Figa, iar dintre Est, dintre Suceava, Vatra Dornei sau Borsa vi inspre sud pana la Bistrita, iar de acolo la Beclean si apoi Baile Figa.

Siteul oficial al Bailor Figa a facut chiar si o harta concludenta dupa care puteti vedea unde se afla aceste bai.

Cazare Baile Figa

Daca aveti vreo cabana sau vreun popas turistic apropiat de Baile Figa, lasati un comentariu pentru a va putea adauga.

Preturi statiunea Baile Figa

Preturile sunt valabile pe perioada anului 2011 si sunt luate de pe siteul lor oficial.

Intrare in statiunea Baile Figa – 10 lei
Teren de fotbal Baile Figa – 30 lei/ora
Teren de tenis Baile Figa – 10 lei/ora
Taxa sezlong Baile Figa – 2 lei/zi
Taxa jacuzzi Baile Figa – 2 lei/ora
Taxa sauna Baile Figa – 6 lei / ora (2 lei/20 de minute recomandat)
Fitness – 2 lei / ora

Poze Baile Figa

Daca ai fost la Baile Figa si ai facut si niste poze, nu ezita sa ni le trimiti si noua pentru a arata lumii cum arata aceasta statiune.

Parcul dendrologic Arcalia

Parcul dendrologic Arcalia (judetul Bistrita-Nasaud) este o rezervatie dendrologica ce apartine Universitatii Babes-Bolyai din Cluj Napoca, situata in marginea vestica a satului Arcalia, la 17 km vest de Bistrita, pe o terasa a raului Sieu, la o altitudine de 410 m, cu o suprafata de 15.94 hectare

Arborii si arbustii plantati aici, atat izolat cat si in palcuri, grupe sau in masiv, sunt specii exotice de interes forestier sau ornamental si studierea lor aduce noi contributii privitoare la cultura speciilor straine din tara noastra.

Dintre speciile cultivate aici, mai importante amintim: bradul argintiu, molidul caucazian, pinul strob, scumpia, nucul american, liridendronul, stejarul american, stejarul pedunculat, otetarul, salcamul japonez, salcamul, teiul cu frunza mare, chiparosul de balta etc.

Parcul dendrologic de la Arcalia are o mare valoare stiintifica, didactica si turistica.

parcul dendrologic arcalia

Transport si Cazare Rodna

Transport Rutier Rodna

Prin comuna Rodna trece drumul national 17D care face legatura intre Beclean pe Somes si Muntii Rodnei in jurul comunei Carlibaba. De asemenea trec si doua drumuri comunale care fac legatura intre Rodna si Valea Vinului, respectiv drumul judetean Ilva Mica – Lunca Ilvei in jurul comunei Magura Ilvei.

Autobuze Rodna

Bistrita –  Nasaud – Rodna (11:30 – 13:45), (15:00 – 17:25).

Rodna – Nasaud – Bistrita (06:15 – 08:25), (07:00 – 09:25).

Transport Feroviar Rodna

Gara Rodna face parte din regionala feroviara Cluj, pe ruta Ilva Mica – Rodna Veche.

Trenuri Rodna

A 1842 Bucuresti 17:33 – Brasov – 20:35 – Miercurea Ciuc 22:25 – Toplita 0:18 – Salva 3:22 – Ilva Mica 4:04 – Rodna 5:08

P 4820 Rodna Veche 05:45 – Ilva Mica 06:38

P 4823 Ilva Mica 15:40 – Rodna Veche 16:33

A 1841 Rodna Veche 18:10 – Ilva Mica 19:16 – Salva 20:00 pleaca la 21:11 – Toplita 0:21 – Brasov 4:00 – Bucuresti 7:25

Transport aerian Rodna

In Rodna nu exista aeroport, cel mai apropiat aeroport aflandu-se la 89 de kilometri de Rodna la aeroportul din Targu Mures sau 119 km in Cluj. (ms rapy)

Cazare Rodna

1. Pensiunea Poaina Narciselor, sat Valea Vinului, nr. 33 – o floare – Pensiune Turistica Rurala – nr telefon: 0263/278872

2. Pensiunea Suzy, sat Valea Vinului, nr 31 – 2 flori – Pensiune Turistica Rurala – 0263-213 698/0788562186

Prezentare turistica Rodna

Asezare in cadrul judetului – Comuna Rodna este asezata in partea de Nord a judetului, pe valea raului Somesul Mare.

Suprafata: intravilan: 210 ha
extravilan: 22290 ha
Relief: Comuna Rodna are relieful cel mai inalt din Carpatii Orientali, reprezentat prin bloc masiv din roci cristalone cu sisturi sericitoase, argiloase, grafitoase si calcare cristaline, urme de glaciatiuni (lacuri, circuri glaciare).
Resurse naturale:-metale neferoase:cupru zinc
– aur, argint
Reteaua hidrografica: Izvorul Bailor, Somesul Mare

Flora si fauna:
flora: floare de colt, narcisa, bujorul;
fauna: capra neagra,cocosul de mesteacan, urs, cerb, lup, mistret
Atractii turistice:
– Parcul National Muntii Rodnei;
– Ruinele Bazilicii Dominicane (sec XIII);
– Poiana cu Narcise;
– Casa Scriitorilor Valea-Vinului;
– Catedrala Ortodoxa
– Izvoare Minerale
– Varful Ineu
– Taul Putredu
– Taul Corongisului
– Zona Valea-Vinului
– Lacul Lala

Populatia: 6471 din care 3334 femei si 3137 barbati

Structura populatiei pe confesiuni
Ortodoxi – 4704
Catolici – 104
Baptisti – 80
Penticostali – 280
Nedeclarati – 17
Atei – 1
Alte religii – 367

Structura populatiei pe etnii
Romani – 5631
Maghiari – 589
Rromi – 90
Germani – 12
Altele – 149

Infrastructura
Drumuri publice: drum european: –
drum national: 6 Km drum judetean: 16 Km
drum comunal:61,50 Km
Calea ferata
Ilva Mica – Rodna
Orase apropiate:
Sîngeorz-Bai – 15 Km
Reteaua stradala:
betonat: -9
asfaltat: 6.2 Km
pietruit: 20 Km
de pamant: 41.5

Retea de alimentare cu apa :19,9 Km ( 1113 gospodarii racordate la retea)
Retea de canalizare : 15,4 Km ( 1090 locuinte racordate la reteaua electrica =55,41%)
Retea electrica: 1600 locuinte racordate la reteaua electrica =80,97% )

[nggallery id=18]

Surse poze: Forum Trenuri

Lacul Lala Mare – Muntii Rodnei

Unul dintre cele mai mari si mai frumoase lacuri glaciare din Romania este situat in muntii Rodnei sub varful Ineu, la altitudinea de 1815 m. Alaturi de Lala Mica (adancime 0,40 m) face parte dintr-un complex de lacuri glaciare
• are suprafata de aproximativ 6 000 m2 si adancimea de aproximativ 2 m
• fauna piscicola este reprezentata de: pastrav indigen si pastrav curcubeu

Lacul Lala Mic este un lac glaciar. Este localizat în Munţii Rodnei, sub vârful Ineu. Din el izvorăşte Râul Lala, care se varsă în Lacul Lala Mare. Face parte din rezervaţia naturală ˝Ineu-Lala˝.

Trasee Turistice – inaccesibile iarna

1. Comuna Rodna – Valea Vinului – izvorul Băilor – Vf. Curăţel – Şaua cu Lac – Vf. Ineu
2. Comuna Rodna – Vf. Capul Beneşului – Muntele Curăţel – Şaua cu Lac – Valea Lala – Gura Lalei

[nggallery id=14]

Sursa poze: Alpinet.org

Harta Rodna

Harta Rodna, judetul Bistrita-Nasaud

Rodna, mai demult Rodna Veche, Rogna Veche, Rocna (în dialectul săsesc Rodne, Rudne, în germană Alt-Rodna, Altrodenau, Roden, Rodnen, Rodenau, în trad. “Lunca Tăiată”, în maghiară Radnabánya, Radna, Rodna, Óradna în trad. “Rodna Veche”) este o localitate în judeţul Bistriţa-Năsăud, Transilvania, România.