Baile Govora, judetul Valcea

Baile Govora sunt situate in judetul Valcea, la doar 21 km de Ramnicu Valcea si se remarca prin arhitectura parcului balnear proiectat de catre arhitectul peisagist Emil Pinard.

Situat la o altitudine de 380 m si cu o populatie de 2868 locuitori, orasul este renumit in intreaga tara ca statiune balneoclimaterica in care accesul se poate face fie pe cale rutiera pe drumul national DN67 Ramnicu Valcea – Horezu – Tg. Jiu, fie pe cale feroviara pana la gara Govora sau pana la gara Ramnicu Valcea de unde se pot lua mijloace de transport in comun pana in statiune.

Parcul din Govora

parc govora

Din punct de vedere istoric localitatea a inceput sa functioneze ca statiune dupa anul 1876 cand un taran pe nume Gheorghe Ciurea a descoperit “apa care arde” in timp ce sapa un put. Mai apoi, in anul 1879 se incepe exploatarea izvoarelor de aici, iar in anul 1887 se infiinteaza primul stabiliment de aici in care puteau fi efectuate tratamente balneare, acesta continand 29 de cabine pentru bai calde. Statiunea a fost inaugurata oficial in anul 1910, cand a fost dat in folosinta hotelul Palace. Totodata in acest an se da in folosinta o baza de tratament cu cazi de baie din fonta si centrala termica.

Hotel Palace Govora

hotel palace govora

In timp statiunea se dezvolta ca localitate, iar dupa 1950 devine oras.

Statiunea este vizitata de numerosi turisti, datorita apelor minerale iodurate, bromurate, sulfuroase, clorurate, sodice, hipertone, veniti sa-si trateze diverse afectiuni precum cele respiratorii, ale aparatului locomotor si O.R.L, asociate, digestive si renale. Printre procedurile care pot fi incercate de cei care vin aici se numara: ultrasonoaerosoli, pulverizatii, inhalatii cu ape minerale, electroterapie, kinetoterapie, bai cu ape minerale (bromiodurate, sulfuroase), bai esente de brad, bai galvanice, dus subacval, electroterapie, termoterapie, hidroterapie, cura de teren, crenoterapie.

izvoarele ferdinand govora

Printre atractiile turistice ale statiunii se remarca complexul hotelier al sindicatelor ce a fost ridicat in anul 1980, dotat cu o baza moderna de tratament. De asemenea in apropiere se afla Manastirea Govora, ctitorita de domnitorul Radu cel Mare, locul in care au fost descoperite primele scrieri in limba romana.

Govora in 1974

govora in 1974

Calimanesti – Caciulata, jud. Valcea

Calimanesti-Caciulata este o statiune balneoclimaterica de pe Valea Oltului, atestata documentar in anul 1386 si renumita pe plan international pentru tratamentele cu apa.

Aflata in apropiere de manastiri precum Cozia, Ostrov si de cetatea din Sibiu, statiunea atrage o multime de turisti atat prin peisajele pe care le ofera, cat si prin tratamentele balneare si serviciile de calitate pe care le presteaza, fiind un loc foarte bun de relaxare si de “incarcare a bateriilor” dupa o perioada mai lunga de stres si oboseala.

strand termal calimanesti

Din punct de vedere al climatului, verile sunt racoroase (aproximativ 20⁰C in luna iulie), iar iernile au temperature intre -1⁰C si -5⁰C.

Apele minerale ale statiunii sunt atermale, iesind din pamant la 5⁰-14⁰ C si sunt: calcice, sulfuroase, bromurate, iodurate,magnezice si clorosodice.

Statiunea ofera numeroase posibilitati de cazare si o gama variata de hoteluri, vile si pensiuni pentru a fi pe placul si buzunarele cat mai multor turisti.

hotel central calimanesti

Cum ajung in Calimanesti-Caciulata ?

Calimanesti si Caciulata se afla chiar pe Valea Oltului, pe DN7 (E81), la nord de Valcea si la Sud de Sibiu.

caciulata

Harta Calimanesti

Harta orasului-statiune Calimanesti, judetul Valcea, situat în parte de nord-est al județului Vâlcea la poalele masivului Cozia și Căpățânii din Carpații Meridionali, pe ambele maluri ale râului Olt, la ieșirea acestuia din defileu, fiind la 20 km nord de reședința județului, municipiul Râmnicu Vâlcea și la 80 km sud de municipiul Sibiu.

Harta Baile Olanesti

Harta statiunii Baile Olanesti, judetul Valcea, aflata la cativa kilometri de Ramnicu Valcea, numit si “Izvorul de aur” datorita izvoarelor cu apa minerale iodurata, bromurata, sodica, calcica, sulfuroasa și clorurata, hipotona sau izotona.