Statiunea Ranca, judetul Gorj

Statiune montana in continua dezvoltare, Ranca se afla pe teritoriul din apropierea orasului Novaci din judetul Gorj, Romania. Situata pe muntele Cornesu-Mare, la o altitudine de 1600 m, statiunea ofera o priveliste minunata a lantului muntos Parang, din care face parte.

La doar 18 km distanta fata de orasul Novaci, accesul la Ranca se poate face pe drumul national DN67C, adica pe faimoasa sosea Transalpina ce ofera un peisaj de vis.

Statiunea montana de la Ranca a luat nastere in anul 1930 prin ideea lui Dumitru Brezulescu, avocat roman ce a fost creatorul uneia dintre cele mai importante banci populare din perioada interbelica, “Gilortul”. Aceasta din urma a sprijinit ideea avocatului si, ca urmare, au fost construite 6 cabane, iar in anul 1937 cabana centrala a fost data spre utilizare.

statiunea ranca

Pe langa ski, snowboard, plimbari cu ATV-ul sau cu snowmobil-ul, Ranca ofera numeroase variante de trasee spre: varful Mohor, varful Setea Mare, varful Papusa Mare si Obarsia Lotrului, Lacul Vidra, Valea Lotrului. Desi in timpul iernii aceste trasee sunt inchise, cei dornici pot practica ski de tura pe trasee usoare, unde nu exista risc de avalansa, dupa ce discuta inainte cu personalul de la Salvamont Gorj.

ranca

Pentru pasionatii de ski si snowboard statiunea dispune de cinci partii, patru dintre ele fiind situate pe Muntele Cornesu (M1, M2, M3 si M4), iar cealalta pe Muntele Papusa (Ranca 1). In timp ce primele beneficiaza de teleski si/sau babyski, cea de pe Muntele Papusa are telescaun cu 4 locuri, iar programul de aici este intre 9:30-16. De asemenea, partia M1 este dotata cu nocturna si sonorizare. Pentru cei care doresc sa se dea cu sania exista spatii special amenajate.

partii ranca

Informatii partii:

 • 1.       M1
 • Destinata incepatorilor
 • 611 m lungime
 • Dispune de nocturna, sonorizare si tunuri de zapada
 • Transportul se realizeaza pe teleski si babyski
 • 2.       M2
 • grad mediu de dificultate
 • 510 m lungime
 • Dispune de tunuri de zapada
 • Transportul se realizeaza pe teleski
 • 3.       M3
 • Destinata incepatorilor
 • 710 m lungime
 • Transportul se realizeaza pe teleski
 • 4.       M4
 • Grad mediu de dificultate
 • 350 m lungime
 • Transportul se realizeaza pe teleski
 • 5.       Ranca 1
 • Grad de dificultate mediu-avansat
 • 242 m lungime
 • Dispune de nocturna, tunuri de zapada
 • Transportul se realizeaza pe telescaun

Preturi:

–          Teleski M1, M2, M3, M4 si babysky M1: intre 12 si 150 lei

–          Telescaun Ranca 1: intre 8 si 100 lei

–          Inchirieri echipamente:

–          ski: 25 lei/zi

–          snowboard: 30 lei/zi

–          sanie: 10 lei/zi

–          ATV: 80-100 lei/ora

–          snowmobil: 150 lei/ora

–          monitor ski: 40-50 lei/lectie

statiunea ranca

Transalpina – cea mai inalta sosea din Romania

Transalpina sau DN67C este o sosea din Muntii Parang, Carpatii Meridionali, care face legatura intre orasul Novaci (judetul Gorj) si Sebes (judetul Alba). Aceasta are o lungime totala de 148,2 km  si este cea mai inalta sosea din Romania,  ajungand la 2145 m in Pasul Urdele.

urcarea pe transalpina

Istoria drumului Transalpina

Cunoscut initial ca “Poteca Dracului”, drumul a fost construit pentru prima oara de romani in timpul razboaielor cu dacii, dupa cum afirma cateva surse.

Dupa Primul Razboi Mondial, regele Carol care dorea un drum strategic a decis refacerea drumului, denumit dupa acest moment “Drumul Regal”(Drumul Regelui). Alte lucrari de reabilitare a drumului au avut loc in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, atunci cand germanii au avut nevoie de cale de acces din punct de vedere militar.

In anul 2010 au inceput lucrari de modernizare a drumului, dupa o licitatie care s-a ridicat la 1,3 miliarde lei.

transalpina 6

Transalpina – starea actuala

Partial data in circulatie in anul 2010, Transalpina a fost de atunci “calcata” de numerosi vizitatori veniti sa vada peisajele minunate pe care aceasta le strabate. In momentul de fata lucrarile nu sunt terminate, soseaua nefiind deschisa in mod oficial. Inca exista zone in care asfaltarea nu este terminata, iar parapetii, semnele si indicatoarele rutiere nu sunt montate.

Important de stiut este faptul ca pe timpul iernii soseaua este inchisa, datorita altitudinii la care se afla.

transalpina

Transalpina – evenimente

Pe langa peisajele care pot fi admirate, in fiecare an in luna septembrie, pe o portiune de drum intre Novaci si Ranca, se desfasoara Campionatul National de Viteza in Coasta – o ramura a automobilismului sportive mai accesibila din punct de vedere al costurilor decat raliul, care se desfasoara doar pe trasee asfaltate si unde este necesara doar prezenta unui pilot (nu si a unui copilot).

Un alt eveniment important desfasurat aici a avut loc in 8 iunie 2012 cand Turul Ciclist al Romaniei 2012 editia 49 s-a incheiat cu o catarare la iesirea din Ranca.

Poze Transalpina

Poze realizate pe Transalpina in August 2012

[nggallery id=32]

Manastirea Lainici

Inainte de toate, o mica descriere despre Manastirea Lainici, judetul Gorj.

Mănăstirea Lainici este o mănăstire ortodoxă de călugări din România situată în defileul Jiului, județul Gorj la 32 de kilometri de Târgu-Jiu și la 25 de kilometri de Petroșani, aparține de Arhiepiscopia Craiovei, Mitropolia Olteniei. Mănăstirea are hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.

Actuala șosea ce tranzitează trecătoarea din Defileul Jiului a fost construită începând cu anii 1880 de meșteri pietrari aduși din Italia. S-a continuat în perioada interbelică și s-a asfaltat abia după anii `50. În paralel, începând cu perioada interbelică, s-a construit și linia ferată Bumbești-Jiu – Livezeni având 38 de tuneluri. Până în 1880, trecătoarea principală între Oltenia și Ardeal, din zona Gorj și Hunedoara, era Pasul Vulcan, drumul lui Mihai Viteazul, pe acolo pe unde a trecut domnitorul Țării Românești, în anul 1600, când a unit pentru prima dată Principatele Române. Se pornea din Turcinești, se trecea prin Schela, Arsuri, Pasul Vulcan, la o altitudine de 1621 m, și se cobora în Vulcan, Paroșeni, Valea Jiului. Mănăstirea Lainici era izolată total. Se ajungea foarte greu aici pe cărări, pe marginea albiei Jiului.

La manastire se ajunge pana si acum destul de greu, dar din cauza lucrarilor pentru o noua centrala hidroelectrica chiar la intrarea in Defileul Jiului. Drumul nu e foarte lat, astfel incat nu se circula cu viteza din cauza lipsei vizibilitatii. Totusi frumusetea drumului pana la Lainici merita. Inclusiv manastirea.

Drumul spre Lainici, chiar la iesirea din Aninoasa, se lucreaza la hidrocentrala de pe Jiu:

Mergem in continuare pe Defileul Jiului:

Ajungem si in Judetul Gorj:

Imediat dupa intrare ajungem si in Lainici

Exteriorul Manastirii Lainici cu tot cu zidurile din jurul manastirii

Keep reading →

Harta Lainici

Harta localitatii Lainici, judetul Gorj. In localitatea Lainici se afla Manastirea Lainici, o mănăstire ortodoxă de călugări din România situată în defileul Jiului, județul Gorj la 32 de kilometri de Târgu-Jiu și la 25 de kilometri de Petroșani, aparține de Arhiepiscopia Craiovei, Mitropolia Olteniei. Mănăstirea are hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.