Campina, judetul Prahova

Campina este unul dintre municipiile judetului Prahova, avand o populatie de 38.789 de locuitori, conform recensamantului din anul 2002.

Amplasat pe Valea Prahovei, la 426 m altitudine, inconjurat de 3 rauri: Campinita, Doftana si Prahova, orasul este protejat impotriva vanturilor puternice care bat in zona de campie de dealuri bogate in paduri de foioase si pasuni.

campina

centru campina

Orasul a fost mentionat documentar in anul 1503 in registrele negustorilor brasoveni, Valea Prahovei fiind la acea perioada drum comercial care unea doua regiuni istorice: Transilvania si Muntenia. Campina a fost punct in care se realiza controlul marfurilor, fiind vama intre 1422-1480.

Datorita schimburilor comerciale ce au avut loc aici, Campina a cunoscut o dezvoltare rapida la care a contribuit si targul de vite ce avea loc in fiecare luni. La un moment dat orasul a trecut printr-o perioada de stagnare, ca mai apoi sa reinfloreasca odata cu inceperea activitatilor de exploatare a titeiului. Principalele indeletniciri ale locuitorilor din acea vreme erau: agricultura, negustoria, apicultura, carausia, precum si extragerea pacurei.

campina prahova

Autoritatile locale au fost preocupate de modernizarea orasului, astfel ca au aparut strazi pavate, felinare, o piata comerciala si gradina publica. Chiar mai mult, in 1857, au fost amenajate bai minerale in jurul izvoarelor sarate si sulfuroase de aici, devenind astfel atractia principala a orasului.

primaria campina

Cu o importanta deosebita pentru oras este Scoala de Agenti de Politie “Vasile Lascar” ce are o traditie de peste 40 de ani si care isi are numele de la avocatul Vasile Lascar ce a trecut prin Parlament prima lege organica a Politiei Romane. Una din primele scoli ale Ministerului de Interne, scoala a pregatit inca de la 1 februarie 1968 peste 60 de promotii de politisti.

scoala de politie campina

In Campina pot fi vizitate urmatoarele obiective turistice:

– Biserica romano-catolica “Sf. Anton de Padova” – a fost construita in stil baroc la inceputul secolului al XX-lea, in anul 1906

– Capela “Hernia” – a fost construita in stil baroc in memoria lui Dumitru Hernia, pionierul petrolului campinean

– Castelul Iulia Hasdeu – a fost construit de catre Bogdan Petriceicu Hasdeu in memoria fiicei sale, Iulia Hasdeu

castelul iulia hasdeu

castelul hasdeu campina

– Muzeul Nicolae Grigorescu – deschis publicului in anul 1957, muzeul este amenajat in fosta locuinta a renumitului pictor roman, Nicolae Grigorescu

muzeul nicolae grigorescu

– “Lacul Bisericii” – un lac pe malul caruia se spune ca a existat o biserica ce s-a scufundat din cauza pacatelor oamenilor. Acum lacul a fost renovat, dotat cu hidrobiciclete si barcute de agrement, fiind unul dintre locurile preferate de localnici pentru a se relaxa

lacul bisericii

lacul bisericii campina

Comarnic, judetul Prahova

Orasul Comarnic se afla in judetul Prahova din Romania si are o populatie de circa 11.732 de locuitori, conform recensamantului din anul 2011, fiind situat la doar 52 km de orasul Ploiesti.

comarnic

Infiintat de mocanii din Transilvania, Comarnic a fost atestat pentru prima data ca sat in secolul al XV-lea, apartinand boierului Margineni. Treptat satul a trecut in stapanirea familiilor Cantacuzino, Filipescu si in cea a domnitorului Gheorghe Bibescu.

gara comarnic

In acea perioada principala indeletnicire a locuitorilor din Comarnic era carausia, acestia ocupandu-se de transportul marfurilor negustorilor.

Numele localitatii provine de la cuvantul “comarnic”, denumire folosita pentru incaperea in care era tinut casul la stana.

Comarnic a devenit oras in anul 1968, fiind format din 5 localiti: Ghiosesti, Podu Lung, Poiana si Posada.

Datorita pozitiei sale la intalnirea Subcarpatilor Prahovei cu Muntii Baiului, orasul Comarnic reprezinta un bun punct de plecare pe trasee montane din zona. Aceste drumetii sunt posibile datorita unei asociatii de tineri, Asociatia de Turistm Sportiv Mugur de Colt, care a realizat si marcat aceste trasee.

comarnic

Obiectivele turistice care pot fi vizitate in orasul Comarnic sunt:

–  Muzeul cinegetic – prezinta potentialul vanatoresc al Carpatilor, aici fiind expuse coarne de cerb si lopatar, ras, lup, urs brun, mistret, bour si zimbu – cele mai importante exponate din muzeu datorita faptului ca se mai gasesc doar in rezervatii naturale -, precum si numeroase obiecte, trofee si arme de vanatoare

– Castelul Posada – denumit si Castelul Martha Bibescu, a fost construit de domnitorul Valahiei, Gheorghe Bibescu, intre 1842 si 1848, fiind locuinta principesei si scriitoarei franceze Martha Bibescu

– Conacul de factura romantica (1878)

– Biserica Sf. Nicolae – construita in 1901, biserica este parte a patrimoniului religios al judetului Prahova si este deosebita prin pictura regelui Carol I reprezentat alaturi de regina Maria, cei doi reprezentand prima familie regala a tarii

biserica sfantul nicolae comarnic

– Casa Comarnic

casa comarnic

Harta Busteni, judetul Prahova

Harta orasului statiune Busteni, judetul Prahova, aflat la poalele muntilor Bucegi, fiind una dintre cele mai populare statiuni romanesti.

Statiunea este populara pentru sporturile de iarna care se practica aici, fiind de asemenea si unul din locurile in care se pleaca in drumetii pe munte.

Sinaia, judetul Prahova

Vechea resedinta de vara a regelui Carol I, Sinaia se afla la poalele Muntilor Bucegi, in judetul Prahova, la 50 km in parte de sud fata de Brasov, 60 km nord-vest de Ploiesti si 123 km fata de Bucuresti.

Statiune turistica si balneo-climaterica, are o altitudine cuprinsa intre 767 m si 1055 m si este amplasata pe valea raului Prahova.

Conform recensamantului din 2002, Sinaia are o populatie de 12512 locuitori, iar rezultatele provizorii ale recensamantului din anul 2011 arata ca aceasta este de 9975 locuitori.

sinaia

Scurt istoric

Primii locuitori care s-au stabilit in zona in care se afla astazi Sinaia, nelocuita pana in secolul al XVII-lea, au fost calugarii Manastirii Sinaia impreuna cu niste scutelnici a caror sarcina era de a pazi manastirea si de a cultiva pamanturile acesteia.

In anul 1864 catunele Posada si Podul Neagului (care fusese singura comuna din zona, cuprinzand toata zona de la Predeal la Posada) s-au alaturat comunei Comarnic. Regele de atunci al Romaniei, Carol I, s-a implicat in organizarea regiunii, iar 10 ani mai tarziu catunele ce nu apartineau comunei Comarnic au format comuna Sinaia cu resedinta la Busteni.

La 9 mai 1880, Sinaia a devenit comuna urbana care in anul 1884 mai era formata doar din catunele Izvoru si Furnica. Tot atunci, familia regala a Romaniei a construit castelul Peles, devenit mai apoi resedinta de vara a acesteia.

Mai mult, in acea perioada a inceput industrializarea orasului, in zona facandu-si aparitia o fabrica de cherestea, una de var hidraulic, dar si o fabrica de cuie de fier.

Cu un bogat trecut istoric si atractiva din punct de vedere arhitectural si al peisajelor, Sinaia a devenit unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Romania, anual venind aici numerosi turisti, atat din tara cat si din afara.

Cum se ajunge in Sinaia

Accesul in statiunea turistica se face usor, Sinaia fiind situata pe Valea Prahovei, pe unde trece soseaua DN1. Totodata se poate ajunge cu trenul pe tronsonul Ploiesti – Brasov.

gara sinaia

Obiective turistice

Din punct de vedere cultural, exista cateva obiective turistice cu un bagaj istoric mare:

–          Castelul Peles – resedinta de vara a familiei regelui Carol I, a inceput sa fie construita in anul 1875, la 22 august. Castelul poate fi vizitat zilnic intre 9 si 17, exceptand zilele de luni si marti pana la ora 11.

castelul peles sinaia

–          Manastirea Sinaia – dateaza de la sfarsitul secolului al XVII-lea si a fost ctitorita de Mihail Cantacuzino dupa ce s-a intors de la Muntele Sinai. Este prima constructie din spatiul statiunii actuale.

manastirea sinaia

manastirea din sinaia

–          Casa Memoriala George Enescu – se afla in singurul cartier asezat pe malul drept al raului Prahova, Cumpatu, si a fost construita intre 1923-1925. Vila “Luminis” (cum a fost denumita) este din 1995 casa memoriala, devenind parte a patrimoniului national cultural.

casa memoriala george enescu

–          Cazinoul Sinaia – construit intre 1912-1913 la initiativa lui Carol I, este localizat in parcul “Dimitre Ghica”.

cazinoul sinaia

Nu in ultimul rand, orasul Sinaia reprezinta un punct de atractie principal pentru cei care vor sa practice sporturi de iarna. In zona exista numeroase spatii de cazare, iar partiile sunt moderne, cu diferite grade de dificultate si dotate cu toate echipamentele necesare practicarii sporturilor de iarna in conditii bune.

cota 1400 sinaia

Statiunea Busteni, judetul Prahova

Cu o populatie de 10463 de locuitori, orasul Busteni se afla in nordul judetului Prahova, la poalele Muntilor Bucegi, in regiunea Muntenia si se intinde aproximativ 7 km de-a lungul vaii Prahovei.

Datorita panoramelor impresionante pe care le are si dotarilor de care dispune, este una dintre cele mai populate statiuni montane din tara, numerosi turisti venind aici anual, mai ales pentru a practica sporturi de iarna.

telecabina busteni

partia kalinderu busteni

Scurt istoric

Desi nu exista niciun document care sa ateste inceputurile localitatii, primul moment reprezentativ a avut loc la sfarsitul secolului al XVII-lea, cand a fost intemeiat catunul “Izvorul” de catre domnitorul Mihai Sutu, impreuna cu alte 24 de familii de scutelnici, catun ce a reprezentat “sursa de inspiratie” pentru asezarile aparute mai tarziu in zona (Busteni, Azuga, Poiana Tapului).

Inaintea acestui eveniment in zona exista o singura locuinta, un han denumit “Slonul de piatra” unde negustorii de obicei faceau popas, mancau si isi adapau caii.

Primele case din zona au fost construite in 1793 de Vasile Dregus si Nita Enache, pe Valea Alba, iar in 1846 au inceput lucrarile pentru constructia soselei ce avea sa lege Campina de Predeal. 30 de ani mai tarziu s-a instalat o cale ferata ce favoriza accesul viitorilor turisti.

Au aparut treptat in zona o biserica, scoala si o fabrica de hartie. Tot pe atunci a aparut si schiul, adus de cei care veneau in vacanta din strainatate, fapt ce a favorizat aparitia constructiilor din zona,cresterea numarului turistilor si implicit o dezvoltare cat mai complexa a statiunii.

statiunea busteni

Clima

Statiunea turistica Busteni are, la fel ca Azuga, o clima de tip subalpin, specifica culoarului Prahoveanu, cu veri racoroase si ierni blande.

Atractii turistice Busteni

Ca orice alta statiune montana, este dotata cu partii de schi, iar amenajarile de aici sunt moderne. Exista numeroase oferte de cazare, iar cei de aici incearca sa le faca turistilor sederea cat mai placuta, sperand astfel sa-I convinga sa revina.

Privelistea pe care o ofera statiunea este impresionanta, iar aerul este proaspat si puternic, departe de “norul de praf” al oraselor.

In zona statiunii exista numeroase obiective turistice ca:

–          Casa scriitorului Cezar Petrescu, actualul Muzeu Memorial Cezar Petrescu (1918)

–          Castelul Cantacuzino (1910)

–          Biserica Domneasca (1889)

–          Manastirea Caraiman

–          Monumentul “Ultima Grenada” (1928)

De asemenea, zona cuprinde 2 rezervatii naturale: Abruptul Bucegilor si Rezervatia Naturala Complexa Pestera Ialomitei, fiind infratita cu alte 5 rezervatii: Rezervatia Complexa Cheile Tatarului, Rezervatia Complexa Muntele si Cheile Zanoagei, Rezervatia Complexa Cheile Orzei, Rezervatia geologica Plaiul Hotilor si Punctul Fosilifer Vama Strunga.

Ca monumente naturale mai intalnim in Busteni: Babele si Sfinxul, formate prin dezagregari datorate alternantei inghet-dezghet in combinatie cu actiunea apei si a vantului.

statiunea busteni prahova

cascada urlatoarea

busteni

Statiunea Azuga, judetul Prahova

Azuga, fosta “Intre Prahove”, se afla in judetul Prahova din Romania si are 4289 locuitori, conform recensamantului din anul 2011.

Azuga este situata la nordul judetului, mai exact la confluenta cu paraul Azuga, avand teritoriul administrativ pe Muntii Clabucetele Predealului (directia nord-vest) si pe Muntii Garbovei (pe directia est-vest).

Este o statiune turistica renumita mai ales pentru sporturile de iarna ce se practica aici.

azuga

statiunea azuga

Cum se ajunge in Azuga

Din punct de vedere al accesibilitatii, se ajunge destul de usor, orasul fiind situat pe Valea Prahovei (DN1, E60). Un alt mijloc de transport cu care se poate ajunge aici este trenul, fiind situat la 135 km fata de Bucuresti si 36 km fata de Brasov.

gara azuga

Istoric

Un vechi document mentioneaza hanul “Caciula Mare”, acesta fiind prima cladire care a fost construita in aceasta zona, urmand ca abia in secolul al XVIII-lea sa apara asezarile omenesti.

Primul locuitor al orasului Azuga a fost ciobanul Gheorghe Zangor care si-a construit prima casa de aici prin anul 1800.

Dupa ce in anul 1884 a fost formata comuna Predeal, compusa din Predeal, Busteni, Azuga si Poiana Tapului, 5 ani mai tarziu resedinta Primariei s-a mutat de la Predeal la Azuga.

Numeroase fabrici au fost construite in Azuga de-a lungul timpului cum ar fi cea de: sticla, cascaval, var hidraulic, ciment, postav, salam, cherestea, sampanie, cea mai importanta fiind insa cea de bere, care a fost ridicata intre 1898 si 1900 de catre un neamt pe nume Grundt.

azuga 2

Clima

Situata la o altitudine de 895-900 d.n.m, statiunea montana are o clima specifica zonei in care se afla: de tip subalpin. Cu o temperatura medie de 14,5⁰C pe timp de vara si -4,7⁰C iarna, are o cantitate de precipitatii de 1028 mm/an.

Potential turistic

Datorita faptului ca se afla la poalele Bucegilor, Azuga are un potential turistic foarte mare, fiind una dintre cele mai mari statiuni de schi din tara.

Dotata cu prima partie de schi din Romania omologata de Federatia Internationala de schi (partia Sorica), mai are inca 5 partii amenajate, respectiv: Cazacu, Cazacu varianta, Cazacu bretea, Sorica sud, La Stana.

Pentru a oferi acces cat mai usor la toate partiile din statiune, in anul 2007 a fost inaugurata o telegondola. In plus, Azuga este dotata cu instalatii de teleschi, miniteleschi si babyschi.

Potentialul turistic al teritoriului administrativ nu se limiteaza doar la schi. Exista 9 trasee turistice montane, trasee de alpinism si se pot practica alte sporturi de iarna precum schi de fond, snowboard, sanius, sporturi de vara,vanatoare, pescuit, agrement nautic etc.

Tot in aceasta zona se afla 8 rezervatii naturale: botanica (Clabucetul Azugii), botanica (Unghia Mare), complexa (Valea Turcului), complexa I, II, III (Unghia Mare), complexa (Valea Cazacului), geologica si geomorfologica (Unghia Mica).

Ca monumente ale naturii amintim: Fagul secular, Arborele Mamut (Sequoia gigantea), Bradul alb.

azuga

partia sorica azuga

partie azuga

partia azuga

Harta Azuga, judetul Prahova

Harta orasului statiune Azuga, judetul Prahova, oras cu o populație de 4289 locuitori (recensamantul din 2011) fiind situat pe valea Prahovei, la confluența cu râul Azuga, la poalele Munților Bucegi și Munților Baiului, în vecinătatea culmilor Sorica și Cazacu, fiind o statiune climatertica si turistica importanta, renumita pentru sporturile de iarna care se pot practica aici.