Lacul Snagov, judetul Ilfov

Cel mai important lac de pe cursul inferior al Ialomitei, Lacul Snagov se afla la doar 25-30 de km de Bucuresti, in comuna Snagov, judetul Ilfov.

Cu o suprafata de 5,75 km2, o adancime de 9 m si o lungime de 16 km, lacul este parte a rezervatiei naturale Snagov care cuprinde mai multe specii rare de flora si fauna, printre care: Dreyssena polymorpha, Sagittaria latifolia, Nelumbo nucifera, Nymphaea alba etc. De asemenea lacul este si o sursa bogata de pesti, aici intalnindu-se platica, somonul, crapul, stiuca etc.

lacul snagov

Pana in anul 1982 cand Nicolae Ceausescu a limitat accesul in zona, lacul era o atractie turistica deosebita, in special pentru bucuresteni si ploiesteni care veneau sa se recreeze in acest peisaj minunat, completat de padurile verzi. In momentul de fata infrastructura turistica este redusa, zona fiind utilizata pentru vilele de vacanta.

lac snagov

Pe malurile lacului s-au amenajat numeroase debarcadere, garaje si foisoare, insa din cauza faptului ca nu intocmesc cerintele de constructii provizorii, acestea vor fi inlocuite cu niste platforme plutitoare, modulare si ecologice.

Lacul Snagov ofera posibilitatea desfasurarii sporturilor nautice, in sezonul cald antrenandu-se de peste 80 de ani, in cele 4 baze existente, echipele de canotaj. Tot aici se organizeaza numeroase competitii, atat nationale, cat si internationale, de canotaj, traditie care este frumos ilustrata intr-o colectie cu peste 40 de planse A4 aflate la sediul Fundatiei Snagov.

snagov

La o distanta de cel putin 500 m in amonte si aval fata de aria protejata se poate pescui, insa in momentul de fata celor dornici nu li se mai acorda cazare si nici nu pot inchiria echipament sportiv si barci.

snagov 3

In mijlocul lacului, pe o insula, poate fi vizitata Manastirea Snagov, o adevarata bijuterie arhitecturala medievala, ce a fost ctitorita in secolul al XV-lea si a carei faima se datoreaza legendei conform careia mormantul lui Vlad Tepes s-ar afla aici, insa aceasta legenda nu a fost niciodata confirmata.

manastirea snagov

Lacul Snagov reprezinta acum destinatia preferata de multi turisti, mai ales de bucuresteni, dornici sa scape de stresul cotidian si de praful oraselor.

snagov

Buftea, judetul Ilfov

Buftea este resedinta jud. Ilfov, fiind situat in Muntenia, Romania si are o populatie 21.960 de locuitori, conform recensamantului din 2011.

Din punct de vedere geografic, Buftea este situat in campia Vlasiei la 20 km de Bucuresti si 40 km de Ploiesti, fiind strabatut de drumul national DN1A Bucuresti-Ploiesti-Sacele. Este strabatut de raul Colentina, are cateva lacuri impresionante, iar peisajul este completat de o padure deasa ce sta drept dovada a existentei vechiului codru al Vlasiei.

Asezari omenesti au existat in aceasta zona inca din perioada paleolitica, iar descoperirile arheologice au scos la suprafata si alte asezari din perioada neolitica, epoca bronzului, epoca fierului, sec. III-IV, sec. VI-VII, sec. IX-XI.

Tot in urma cercetarilor arheologice a fost stabilita cea mai veche asezare din zona in care se afla acum Buftea, respectiv satul medieval Manesti care a fost mentionat documentar pt prima oara la 15 iunie 1577 de catre Alexandru al II-lea intr-un hrisov adresat lui Mircea cel Batran.

Buftea, continuarea satului Manesti, a fost mentionat pentru intaia oara in 20 iunie 1752, iar la 27 mai 1968 a devenit oras, fiind format din localitatile Buftea si Buciumeni.

Din punct de vedere economic in acea perioada a inceput industrializarea orasului facandu-si aparitia unitatile private, societatile comerciale, hale moderne etc. In plus, datorita solului s-au putut desfasura activitati agricole, dezvoltandu-se astfel agricultura.

Situat pe DN1A, orasul dispune de 2 linii de transport calatori.

O importanta deosebita pentru oras o au studiourile cinematografice din Buftea care apartin in momentul de fata trustului MediaPro, fiind singurele studiouri cinematografice din Romania. Studiourile au fost date in folosinta in anul 1957, iar de atunci au fost filmate peste 500 de filme de lung metraj. Datorita privatizarii, studiourile au devenit societate prestatoare de servicii, iar in momentul de fata toate emisiunile ProTV se realizeaza aici.

studourile buftea

Datorita localizarii sale si peisajului bogat in lacuri si paduri, Buftea reprezinta un obiectiv turistic ce merita vizitat. Tot aici se afla numeroase vestigii istorice: Palatul Barbu Stirbei, Capela, biserici, monumente istorice, Monumentul Eroilor, Casa Taraneasca.

Un alt obiectiv turistic din Buftea este Castelul Stirbei in apropierea caruia se afla Capela familiei Stirbei in care au fost filmate cateva cadre din filmul Dracula.

palatul stirbei

palatul stirbei buftea