Curtea de Arges, judetul Arges

Curtea de Arges se afla in nordul judetului Arges, la o altitudine de 450 m, fiind unul dintre municipiile acestui judet.

Cu o suprafata de 75 km2 si cu un numar de 32.510 locuitori, orasul este inconjurat de dealuri si muscele ale Muntilor Fagarasi si se afla la o distanta de 38 km de Pitesti, 36 km de Ramnicul Valcea si 45 km de Campulung.

Cercetarile arheologice au dus la concluzia ca in prima epoca a fierului in zona de aici isi ducea existenta o populatie daca, al carei conducator era Dromichaites (sec. IV-III i. Hr) si ca in jurul anului 1200 au existat aici o resedinta voievodala si o bisericuta.

Orasul Curtea de Arges a fost intemeiat in anul 1290 de Negru Voda, pe care unii specialisti il considera ca fiind Seneslau, iar altii ca fiind Litovoi.

curtea de arges, romania

Denumirea actuala a orasului a inceput sa fie folosita din secolul al XVI-lea, fiind mentionat sub acest nume in anul 1510 de catre domnitorul Vlad cel Tanar. Pana atunci denumirea orasului fusese Arges.

Un important punct de atractie turistica il reprezinta obiectivele turistice de aici, in special bisericile:

– Biserica San Nicoara – denumita si Biserica Sf. Nicolae cel Mic, aceasta a fost construita cel mai probabil la inceputul secolului al XIV-lea. Legenda spune ca biserica a fost ctitorita chiar de mama vitrega a voievodului Vlaicu Voda, doamna Clara. Turnul sau era folosit pe vremuri atat ca foisor de foc, cat si ca punct de observatie, comunicand printr-un sistem la distanta cu turnul donjon al cetatii Poenari

biserica san nicoara curtea de arges

– Biserica Domneasca se afla chiar in centrul orasului si a fost construita in secolul XIII-XIV, fiind singurul monument religios important ce a fost pastrat din Tara Romaneasca din acea perioada. Pentru o buna perioada de timp biserica a fost necropola domnitorilor munteni, aici fiind ingropat si Vlaicu Voda, in mormantul caruia au fost gasite importante marturii arheologice ce datau din secolul al XIV-lea, una dintre ele fiind “paftaua de la Arges”

biserica domneasca curtea de arges

– Manastirea Curtea de Arges sau Biserica episcopala este renumita pentru legenda in ceea ce priveste construirea ei. Ctitorita de Neagoe Basarab, se spune ca biserica a fost construita de un mester pe nume Manole. In ciuda eforturilor sale, din motive necunoscute, tot ceea ce el construia in timpul zilei se darama noaptea. Un vis in care mesterului i s-a aratat un inger care ii spunea sa-si sacrifice sotia, cladind-o pe zidurile manastirii, a permis realizarea constructiei. Astfel, in ziua dupa ce a visat ingerul, mesterul Manole si-a zidit sotia, pe Ana, care venise sa-i aduca mancare

manastirea curtea de arges

– Cetatea Poenari – construita de Vlad Tepes, cetatea se afla pe Cheile Argesului, apartinand unui sat al comunei Arefu din judetul Arges. Aflata astazi in ruine, cetatea poate fi vizitata, la ea ajungandu-se pe un drum de 1480 de trepte de ciment.

cetatea poenari

– Parcul lui Manole

parcul lui manole curtea de arges

Cai de acces:

– rutiere: DN73C, DN7C

– feroviare: Bucuresti – Pitesti – Curtea de Arges

 

Lacul Vidraru – 2 iulie 2012

Lacul Vidraru, fotografiat in data de 2 iulie 2012, o dupa-amiaza placuta de vara, si mai placuta in muntii Fagaras. Daca nu stiti care e treaba cu lacul Vidraru, pe scurt: este un lac de acumulare creat in urma construirii barajului Vidraru intre 1960 si 1965, fiind situat in judetul Arges, pe traseul Transfagarasanului, traseu care a fost construit intre 1970 si 1974.

Este una dintre locatile din Romania pe care trebuie sa le vizitezi, pentru ca drumul pe care mergi este Transfagarasanul, una dintre cele mai frumoase sosele din Romania.

lacul vidraru

lacul vidraru

lacul vidraru 2

Lacul Vidraru, judetul Arges

Lacul Vidraru este un lac de acumulare creat in urma construirii barajului Vidraru intre 1960 si 1965, fiind situat in judetul Arges, pe traseul Transfagarasanului, traseu care a fost construit intre 1970 si 1974.

Lacul Vidraru este situat intre muntii Fruntii si masivul Ghitu, iar lacul acumuleaza apele raurilor Capra, Buda, Râul Doamnei, Cernatul și Vâlsanul, Topologul, râul Valea lui Stan și Limpedea, avand un debit total de cca 5,5 m3/s.

Lacul are o suprafata totala de 893 de hectare, are lungimea de 10,4 km, latimea maxima fiind de 2,2 km in zona Valea Lupului-Calugarita, avand circumferinta de 28 de km.

Adâncimea maximă a apei este de 155 m lânga barajul curbat înalt de 166 m, cu o lungime la coronament de 307 metri. Volumul apei este de 465 milioane mł. Nivelul normal de retenție este de 830,00 metri deasupra nivelului mării (mdM).

Pentru construirea barajului de la Vidraru si implicit crearea lacului Vidraru, au fost necesari 42 km de tunele subterane, au fost excavate 1.768.000 de m3 de rocă, din care aproximativ 1 milion în subteran, s-au turnat 930.000 m3 de beton din care 400.000 de m3 în subteran și de asemenea au fost instalate 6300 de tone de echipament electromecanic.

Cum ajung la lacul Vidraru ?

In zona lacului Vidraru se poate ajunge pe Drumul Naţional 7C, care porneste dinspre Curtea de Argeş – Arefu şi dinspre Sibiu pe DN1 până la Cârtişoara, de unde se continuă drumul pe Transfăgărăşan. De la Sibiu – Cârtişoara se poate ajunge la Barajul Vidraru doar în perioada iunie-octombrie, în restul anului acest tronson fiind închis.

Pornind din Curtea de Arges, mergeti pe drumul national 7C spre nord, trecand prin comunele Albesti de Arges, Mioarele, Ungureni, Rotunda, Berindesti, trecand pe langa statia Arefu, Hidrocentrala Vidraru si cetatea Poienari iar apoi printre serpentine puteti ajunge la lacul Vidraru.

Pornind dinspre Sibiu/Brasov/Fagaras, mergeti pe DN1 sau E68 pana in apropierea parcului industrial de la Carta, de acolo mergeti spre sud spre Cartisoara, iar de acolo intrati pe Transfagarasan, trecand pana sa ajungeti la lacul Vidraru pe la cascada Balea, Balea Lac, mergand in continuarea prin padure pe Transfagarasan pana la lacul Vidraru.

Poze lacul Vidraru

– poza realizata de mag_cristian

– poza realizata de MihaelaSabina

– poza realizata de petre.hertescu

Harta Lacul Vidraru