Traficul din Bucuresti, fara el poti sa traiesti

De cand am ajuns prima oara in capitala Romaniei mi-am dat seama ca traficul prin acest oras e problematic. In anumite ore din zi e absolut criminal sa incerci sa ajungi undeva, asa ca in timp ajungi sa te gandesti la ce ore sa iesi din casa sa incerci sa rezolvi ceva ca sa nu prinzi trafic criminal.

Evident ca am gasit si orele in cauza, de nevoie mai mult, pentru ca nu e o placere sa stai prin traficul din Bucuresti. Imi si inchipui acum cum e pentru un cetatean care se apuca de o scoala soferi Bucuresti si vrea sa invete sa conduca. Imi inchipui ca e destul de stresant, mai ales la orele mai aglomerate.

Desi am vazut si anumite masini de scoala care respecta regulile din parti. Evident, sunt cazuri izolate, dar ar trebui sa fie inexistente pentru o buna desfasurare a traficului.

Nu stiu daca in Bucuresti e atat de rea aglomeratia cat lipsa de respect a unor soferi si bagarile la intimidare, mai sa te loveasca. Sau mersul pe linia de tramvai cu depasire de coloana. Astea nu sunt lucruri foarte frecvente in orasele ceva mai mici. Se mai taie uneori linia continua in anumite situatii, dar fara intrari bruste si depasiri extrem de dubioase..

Ca e destul de aglomerat se stie, dar doar in anumite perioade din zi se circula ceva mai greu. De pe la 7 dimineata pana pe la 10 si de pe la 5 dupa masa pana pe la 8 seara. Evident, depinde si de zona.

Intersectia de la Stefan cel Mare va fi constant aglomerata in aceste ore si blocajele vor fi mari. De exemplu pe Virtutii (sector 6) poti circula cat de cat ok pana la 8 dimineata, dar intre 8 si 10 doar iti pierzi timpul la volan. La fel e si daca incerci sa iesi din Chiajna seara spre Virtutii, coada va fi pana la Carbogaz in Chiajna, vei sta si jumatate de ora la un singur semafor.

Totul depinde de zona respectiv si de cat de bine e facuta. Asa ca dragi Bucuresteni, stim ca urati felul in care se circula prin orasul acesta, dar sunt curios prin ce intersectii e extrem de aglomerat si pe la ce ore. Lasati raspunsul vostru in comentarii.

Pasul Paduchiosu – Cota 1000

Pasul Paduchiosu – Cota 1000

Daca v-a apucat vreodata curiozitatea sa incercati un drum nou de la Bucuresti spre Brasov, va oferim noi o solutie interesanta si ceva mai libera. Peisajul nu e asa spectaculos ca pe Valea Prahovei, dar cu siguranta va fi ceva mai liber. Cel putin pana la Sinaia.

Este vorba de drumul Bucuresti – Targoviste – Pucioasa – Moroeni – Sinaia, un drum secundar care va aduce pana la intersectia drumului cu 4 benzi de la Sinaia. De la Bucuresti la Tartasesti, drumul are doua benzi pe sens si se merge in general bine, in timp ce de la Tartasesti la Targoviste e un drum cu o singura banda pe sensul de mers, dar e destul de drept si se pot depasi masini cu usurinta. Timpul de parcurgere al acestei distante este de aproximativ o ora si 10 minute. Din Targoviste, cautati drumul catre Sinaia, traversand orasul, pentru ca e varianta mai simpla si cu ceva mai putine gropi.

De la Targoviste la Pucioasa drumul e cumva turnat pe placi de peton cu insertii de bitum, dar se poate merge fara probleme pe acolo. Timpul de parcurs e scurt, undeva la 10 minute. In Pucioasa este bine sa aveti grija pentru ca una din benzi este pe 3/4 din suprafata rupta, din cauza unor lucrari la canalizare (cel putin asa este acum in octombrie 2014), motiv pentru care multe autobuze si camioane vor trece pe cealalta banda si va vor forta uneori sa faceti niste manevre interesante.

De la Pucioasa inspre Moroieni peisajul este din ce in ce mai …. montan. Deja drumul are tot mai multe curbe, satele sunt tot mai lungi si drumul e parca tot mai rau. Denivelat usor, dar fara sa iti rupa masina. In Moroieni, un sat al naibii de lung, nu e recomandat sa mergeti noaptea daca sunteti fara experienta, pentru ca va treziti ca loviti un caine sau un cal care merg linistiti pe mijlocul drumului. Am intalnit situatia asta de multe ori, asa ca e mai bine sa stiti. Ziua sunt ceva mai vizibili, asa ca nu prea aveti cum sa ii trazniti.

Dupa Moroieni incepe efectiv urcarea pe varful Paduchiosu pana la cota 1000, un drum care incepe frumos, mergeti pe valea Ialomicioarei si urcati vreo 6 km pana cand veti da de o zona cu adevarat criminala, unde denivelarile sunt simtitoare, motiv pentru care, daca nu vreti sa faceti ca mine si sa cheltuiti o multime de bani pe piese Skoda, ar trebui sa mergeti mai incet. Pentru ca daca treceti ceva mai tare, pe langa disconfortul creat, se mai poate sa schimbati si ceva capete de bara sau bucsaraie.

Dupa aceea urmeaza 2-3 km de urcare efectiva cu serpentine in care trebuie sa urci doar cu a doua si a treia si cu un peisaj mai placut, cu Cota 1400 de la Sinaia in departare. Urci ce urci si ajungi pana la Cota 1000, altitudinea maxima la care ajunge acest durm, dupa care intri in judetul Prahova.

Coborarea arata in felul urmator

vf-paduchiosu-sinaia

Drumul e relativ ok, dar destul de denivelat. Veti observa cel putin pe coborare cate straturi de asfalt s-au turnat pe acest drum din cauza faptului ca dealul fuge constant. Dupa inca trei kilometri de serpentine, ajungeti efectiv in localitatea Sinaia, unde mai coborati inca doi kilometri pentru a ajunge la intersectia cu DN1, de unde mai aveti 48 de kilometri pana la Brasov.

Distanta dintre Bucuresti – Targoviste – Sinaia este de 140 de km, cu 15 km mai mult decat drumul direct catre Sinaia. Nu e chiar un drum direct, motiv pentru care nu e foarte folosit de camioane si masinile mici de obicei il evita.

Dar e o alternativa la drumul direct, pentru cei cu chef de plimbare.

Parcul Tineretului, Bucuresti

Parcul Tineretului, Bucuresti

Parcul Tineretului din Bucuresti se afla in sectorul 4, in apropierea zonei Piata Unirii. Datorita faptului ca ocupa o suprafata de aproximativ 200 de hectare, parcul este cel mai mare din Bucuresti.

Parcul a fost proiectat de catre arhitectul Valentin Donose care a dorit sa creeze o zona cu multa verdeata, in care oamenii sa se bucure de liniste si de un moment de odihna in nebunia si agitatia din oras.

Zona pe care se afla parcul se numea inainte “Valea Plangerii”, fiind concesionata in anul 1940 Uzinelor Comunale Bucuresti. Pentru 25 de ani aceasta zona a servit drept groapa de gunoi, iar in anul 1965 s-au inceput lucrarile la noul parc care s-au finalizat aproape 10 ani mai tarziu, in anul 1974.

parcul-tineretului

Fiindca terenul nu era uniform, a fost necesara o nivelare a acestuia care sa elimine diferentele de nivel de pana la 16 m, punandu-se astfel in evidenta lacul Tineretului ce se intinde pe o suprafata de 17 hectare.

In interiorul parcului se afla Crematoriul Cenusa, un monument istoric ce dateaza din anul 1928 si care a primit cod LMI in anul 2011, pe 16 iunie. Tot aici se afla si Sala Ioan Kunst Ghermanescu (vechea Sala Polivalenta) in care au loc diverse evenimente culturale si competitii sportive.

Pe langa relaxarea oferita de spatiile verzi si bancute, parcul ofera si posibilitatea practicarii sporturilor, prin aparatele de fitness, terenurile de basket, fotbal si tenis, inchirierea bicicletelor, mesele de ping-pong sau minigolf. De asemenea in cadrul parcului se afla un lac, un strand, numeroase restaurante si terase, spatii amenajate pentru animale si pentru copii, precum si spatii destinate celor care doresc sa faca gratare.

Cum se ajunge in Parcul Tineretului:

  • intrarea principala: dinspre Colegiul National Gheorghe Sincai
  • dinspre bd. Brancoveanu
  • dinspre Soseaua Olteniei pe langa Gradina de Sud
  • dinspre bd. Tineretului

In Parcul Tineretului se poate ajunge cu:

  • autobuzul: 116, 141, 232, 313, 323, 381, 634
  • tramvaiul: 11
  • metroul: Tineretului, Brancoveanu

Galerie foto Parcul Tineretului

Daca vrei sa te plimbi prin Bucuresti si nu ai o masina la dispozitie, poti incerca unul din servicile de rent a car Bucuresti. In felul asta o sa apuci sa vezi orasul fara sa te stresezi foarte mult. Daca nu stii orasul si nici nu vrei sa te chinui prea tare, poti sa iti inchiriezi o masina direct cu un sofer care iti poate recomanda diverse locatii din Bucuresti pentru distractie si afaceri.

Parcul National Insula Mica a Brailei, judetul Braila

Parcul Natural Insula Mica a Brailei se afla in judetul Braila intre Campia Brailei si Insula Mare a Brailei, intinzandu-se pe o suprafata de 9.559 de hectare.

Parcul Natural Insula Mica a Brailei este o zona de interes international, fiind una dintre cele sapte insule ale zonei, alaturi de: Harapu, Clia, Fundu Mare, Chiciul Orbului, Ostrovul Cracanel si Ostrovul Varsatura. Pentru turism este importanta zona din aval a insulei, zona Popa, precum si jumatatea din amonte: zona de protectie speciala Egreta.

Parcul National Insula Mica a Brailei

Atractie turistica deosebita, Parcul Natural Insula Mica a Brailei dispune de o colonie mixta de cormorani, egrete, starci si lebede pe lacul Cucova.

Turistii se pot caza in cabanele Egreta si Gura Garlutei, pot observa pasarile din cele trei turnuri observator sau pot porni in drumetii pe cele trei trasee marcate.

Cu un microrelief de lunca situat la o altitudine de 6 m, Parcul Natural Insula Mica a Brailei dispune de o varietate de habitate acvatice, terestre si mixte, ceea ce face din el un punct deosebit de atractie atat pentru turistii din tara, cat si pentru cei din strainatate.

Insula Mica a Brailei

La Parcul Natural Insula Mica a Brailei se poate ajunge doar daca se traverseaza bratele Dunarii din localitatile aflate in jurul Baltii Mici a Brailei. In localitatile de aici accesul se face pe drumuri judetene si comunale, principalul drum fiind drumul judetean DJ212.

Parc National

Lacul Mihailesti, judetul Giurgiu

Lacul Mihailesti este un lac de acumulare situat in comuna Mihailesti din judetul Giurgiu, la doar 14 km de Bucuresti.

Accesul la Lacul Mihailesti se face foarte usor, pe drumul national DN6 Bucuresti – Alexandria. De asemenea chiar de la capatul tramvaiului Rahova pana la lac se ajunge foarte usor.

Lacul Mihailesti are o lungime de 8 km, latime de 3 km si o adancime de 22 metri, iar apa este in general curata. Intrarea in lac se face lejer, pe o panta de beton, iar fundul sau este nisipos in cea mai mare parte.

Lacul Mihailesti

Pe malul lacului se afla copaci, iar in zona exista cateva posibilitati de campare, dar si facilitati pentru cazare.

Lacul Mihailesti este un loc bun pentru pescari. In el se gasesc specii de pesti precum: salaul, stiuca, somnul, carasul, bibanul, crapul si platica. Regulamentul lacului presupune folosirea a doua undite si patru lansete. De asemenea pot fi retinute 10 kg de peste pe Lacul Mihailesti, conform aceluiasi regulament.

Lacul Mihalesti la apus

Cei care doresc sa pescuiasca pe Lacul Mihailesti nu au nevoie de permis de pescuit. Ca momeala au voie sa foloseasca rame sau mamaliga (patratica).

Taxele pentru a pescui pe Lacul Mihailesti sunt urmatoarele:

–          30 RON pentru 12 ore pe timp de zi

–          20 RON pentru 12 ore pe timp de noapte

–          40 RON pentru 24 de ore.

Apus Lacul Mihailesti

Curtea de Arges, judetul Arges

Curtea de Arges se afla in nordul judetului Arges, la o altitudine de 450 m, fiind unul dintre municipiile acestui judet.

Cu o suprafata de 75 km2 si cu un numar de 32.510 locuitori, orasul este inconjurat de dealuri si muscele ale Muntilor Fagarasi si se afla la o distanta de 38 km de Pitesti, 36 km de Ramnicul Valcea si 45 km de Campulung.

Cercetarile arheologice au dus la concluzia ca in prima epoca a fierului in zona de aici isi ducea existenta o populatie daca, al carei conducator era Dromichaites (sec. IV-III i. Hr) si ca in jurul anului 1200 au existat aici o resedinta voievodala si o bisericuta.

Orasul Curtea de Arges a fost intemeiat in anul 1290 de Negru Voda, pe care unii specialisti il considera ca fiind Seneslau, iar altii ca fiind Litovoi.

curtea de arges, romania

Denumirea actuala a orasului a inceput sa fie folosita din secolul al XVI-lea, fiind mentionat sub acest nume in anul 1510 de catre domnitorul Vlad cel Tanar. Pana atunci denumirea orasului fusese Arges.

Un important punct de atractie turistica il reprezinta obiectivele turistice de aici, in special bisericile:

– Biserica San Nicoara – denumita si Biserica Sf. Nicolae cel Mic, aceasta a fost construita cel mai probabil la inceputul secolului al XIV-lea. Legenda spune ca biserica a fost ctitorita chiar de mama vitrega a voievodului Vlaicu Voda, doamna Clara. Turnul sau era folosit pe vremuri atat ca foisor de foc, cat si ca punct de observatie, comunicand printr-un sistem la distanta cu turnul donjon al cetatii Poenari

biserica san nicoara curtea de arges

– Biserica Domneasca se afla chiar in centrul orasului si a fost construita in secolul XIII-XIV, fiind singurul monument religios important ce a fost pastrat din Tara Romaneasca din acea perioada. Pentru o buna perioada de timp biserica a fost necropola domnitorilor munteni, aici fiind ingropat si Vlaicu Voda, in mormantul caruia au fost gasite importante marturii arheologice ce datau din secolul al XIV-lea, una dintre ele fiind “paftaua de la Arges”

biserica domneasca curtea de arges

– Manastirea Curtea de Arges sau Biserica episcopala este renumita pentru legenda in ceea ce priveste construirea ei. Ctitorita de Neagoe Basarab, se spune ca biserica a fost construita de un mester pe nume Manole. In ciuda eforturilor sale, din motive necunoscute, tot ceea ce el construia in timpul zilei se darama noaptea. Un vis in care mesterului i s-a aratat un inger care ii spunea sa-si sacrifice sotia, cladind-o pe zidurile manastirii, a permis realizarea constructiei. Astfel, in ziua dupa ce a visat ingerul, mesterul Manole si-a zidit sotia, pe Ana, care venise sa-i aduca mancare

manastirea curtea de arges

– Cetatea Poenari – construita de Vlad Tepes, cetatea se afla pe Cheile Argesului, apartinand unui sat al comunei Arefu din judetul Arges. Aflata astazi in ruine, cetatea poate fi vizitata, la ea ajungandu-se pe un drum de 1480 de trepte de ciment.

cetatea poenari

– Parcul lui Manole

parcul lui manole curtea de arges

Cai de acces:

– rutiere: DN73C, DN7C

– feroviare: Bucuresti – Pitesti – Curtea de Arges

 

Campina, judetul Prahova

Campina este unul dintre municipiile judetului Prahova, avand o populatie de 38.789 de locuitori, conform recensamantului din anul 2002.

Amplasat pe Valea Prahovei, la 426 m altitudine, inconjurat de 3 rauri: Campinita, Doftana si Prahova, orasul este protejat impotriva vanturilor puternice care bat in zona de campie de dealuri bogate in paduri de foioase si pasuni.

campina

centru campina

Orasul a fost mentionat documentar in anul 1503 in registrele negustorilor brasoveni, Valea Prahovei fiind la acea perioada drum comercial care unea doua regiuni istorice: Transilvania si Muntenia. Campina a fost punct in care se realiza controlul marfurilor, fiind vama intre 1422-1480.

Datorita schimburilor comerciale ce au avut loc aici, Campina a cunoscut o dezvoltare rapida la care a contribuit si targul de vite ce avea loc in fiecare luni. La un moment dat orasul a trecut printr-o perioada de stagnare, ca mai apoi sa reinfloreasca odata cu inceperea activitatilor de exploatare a titeiului. Principalele indeletniciri ale locuitorilor din acea vreme erau: agricultura, negustoria, apicultura, carausia, precum si extragerea pacurei.

campina prahova

Autoritatile locale au fost preocupate de modernizarea orasului, astfel ca au aparut strazi pavate, felinare, o piata comerciala si gradina publica. Chiar mai mult, in 1857, au fost amenajate bai minerale in jurul izvoarelor sarate si sulfuroase de aici, devenind astfel atractia principala a orasului.

primaria campina

Cu o importanta deosebita pentru oras este Scoala de Agenti de Politie “Vasile Lascar” ce are o traditie de peste 40 de ani si care isi are numele de la avocatul Vasile Lascar ce a trecut prin Parlament prima lege organica a Politiei Romane. Una din primele scoli ale Ministerului de Interne, scoala a pregatit inca de la 1 februarie 1968 peste 60 de promotii de politisti.

scoala de politie campina

In Campina pot fi vizitate urmatoarele obiective turistice:

– Biserica romano-catolica “Sf. Anton de Padova” – a fost construita in stil baroc la inceputul secolului al XX-lea, in anul 1906

– Capela “Hernia” – a fost construita in stil baroc in memoria lui Dumitru Hernia, pionierul petrolului campinean

– Castelul Iulia Hasdeu – a fost construit de catre Bogdan Petriceicu Hasdeu in memoria fiicei sale, Iulia Hasdeu

castelul iulia hasdeu

castelul hasdeu campina

– Muzeul Nicolae Grigorescu – deschis publicului in anul 1957, muzeul este amenajat in fosta locuinta a renumitului pictor roman, Nicolae Grigorescu

muzeul nicolae grigorescu

– “Lacul Bisericii” – un lac pe malul caruia se spune ca a existat o biserica ce s-a scufundat din cauza pacatelor oamenilor. Acum lacul a fost renovat, dotat cu hidrobiciclete si barcute de agrement, fiind unul dintre locurile preferate de localnici pentru a se relaxa

lacul bisericii

lacul bisericii campina

Curtea Domneasca din Targoviste

Curtea Domneasca din Targoviste se afla in cel mai mare oras al judetului Dambovita din Romania si a fost locul in care mai multi voievozi din Tara Romaneasca au avut resedinta.

Ansamblu de cladiri si fortificatii medievale, Curtea Domneasca de la Targoviste a fost mentionata documentar in timpul domniei lui Mircea cel Batran prin 1417, iar descoperirile arheologice au aratat ca din acea perioada datau: o casa, prima biserica – paraclis, o curtina, precum si urme ale unei palisade de lemn de dimensiuni reduse. Cinci decenii mai tarziu are loc dezvoltarea si extinderea fortificatiilor, realizata in doua etape, dupa parerea lui Nicolae Constantinescu: prima etapa in timpul voievodului Vlad Dracul, iar cea de-a doua la domnia lui Vlad Tepes cand sunt construite doua turnuri si cateva cladiri utilitare. Astfel, incepand cu aceasta perioada fortificatiile de aici devin cele mai mari din tara. Spre sfarsitul secolului al XV-lea aici se ridica si un zid de 20 m ce contine un turn de veghe.

In secolul urmator, Petru Cercel contribuie si el la dezvoltarea ansamblului marind suprafata interioara la 29.000 m2 si contribuind la repararea palatului, precum si la constructia unor utilitati ca apeductul ce avea rolul de a aproviziona cu apa palatul si garnizoana.

O dezvoltare importanta a avut loc in perioada domnitorului Matei Basarab care reface santul de aparare si cele 5 porti de acces si amenajeaza 10 bastioane de-a lungul zidului a carei grosime o dubleaza.

La mijlocul secolului al XVII-lea, domnitorul Gheorghe Ghica incepe sa distruga fortificatiile si palatul, pentru a nu fi de folos voievozilor Tarii Romanesti in caz de revolta.

In timpul lui Constantin Brancoveanu sunt refacute o parte din fortificatii, se reconstruiesc palatul, bisericile, precum si cladirile importante. Din pacate, odata cu mutarea capitalei la Bucuresti, Curtea Domneasca e distrusa in razboiul ruso-turc, iar ruinele sunt distruse definitiv intr-un cutremur.

In ciuda incercarilor de reparatii, santurile si zidurile incintei sunt astupate, iar ultimele lucrari de restaurare au loc in 1961 dupa care ramasitele fortificatiei sunt deschise turistilor.

Incinta din Curtea Domneasca era formata din:

– Palatul Domnesc – ridicat in 1400 in timpul lui Mircea cel Batran pentru fiul sau, Mihail I, Palatul cunoaste cateva etape de dezvoltare pe vremea lui Vlad Dracul, Petru Cercel si Matei Basarab, insa este distrus partial de Gheorghe Ghica in 1559-1560. Palatul mai cunoaste o perioada de inflorire in timpul domniei lui Constantin Brancoveanu, dar dupa aceea ramane parasit, ajungand o ruina. In 1961 este organizat ca muzeu alaturi de cladirile ce faceau parte din cetatea Targoviste

palatul domnesc targoviste

– Turnul Chindiei – ridicat de Vlad Tepes in 1460, turnul avea rolul de donjon

turnul chindiei targoviste

– Biserica Sf. Vineri – dateaza din mijlocul secolului al XV-lea si reprezinta singurul monument din Tara Romaneasca pastrat fara modificari

biserica sf. vineri targoviste

– Biserica Mare Domneasca – ctitorita de Petru Cercel, a fost cea mai mare cladire religioasa din Tara Romaneasca de la acea vreme. Se remarca prin pictura sa ce prezinta portretele domnitorilor munteni.

biserica domneasca targoviste

– Alte constructii civile: biserica – paraclis veche (demolata in 1847), gradinile palatului (amenajate in 1584 de Petru Cercel), baia domneasca (functiona pe sistemul clasic romano-bizantin), casa Balasa (construita de sotia voievodului Constantin Carnu si avea rolul de casa de oaspeti si azil pentru saraci), foisorul (loc de odihna si recreere).

La Curtea Domneasca din Targoviste se poate ajunge fie cu masina pe drumurile DN71 Tartaseti – Targoviste – Pucioasa – Sinaia, DN72 Gaesti – Targoviste – Ploiesti, DN72A Targoviste – Campulung sau cu trenul pana la Gara Targoviste.