Mausoleul de la Marasesti, judetul Vrancea

Construit in memoria eroilor ce au participat la marea batalie de la Marasesti din Primul Razboi Mondial ce a avut loc in august 1917, Mausoleul de la Marasesti se afla in satul Marasesti din judetul Vrancea.

In luptele ce au avut loc la Marasesti a iesit invingatoare armata romana, insa au pierit 480 de ofiteri si 21000 de soldati romani, in prezent in mausoleu aflandu-se trupurile a 5073 de soldati si ofiteri, adapostite in 154 de cripte individuale si 9 cripte comune.

mausoleul de la marasesti

Mausoleul de la Marasesti a fost construit in doua etape, respectiv: 1923- 1924 si 1936-1938, prin contributiile aduse de arhitectii George Cristinel si Constantin Pomponiu, a sculptorilor Ion Jalea si Corneliu Meorea, precum si a pictorului Eduard Saulescu, care s-a ocupat de realizarea picturii interioare. Basoreliefurile realizate de cei doi sculptori prezinta fragmente din luptele ce au avut loc la Marasesti.

Unul dintre cele mai importante monumente din Europa, Mausoleul de la Marasesti a fost inaugurat la 18 septembrie 1938, moment cu ocazia caruia a fost emisa o medalie jubilara pe reversul careia se aflau, fata in fata, efigiile regilor Ferdinand I si Carol al II-lea, iar sub acestea era stema Regatului Romaniei. Pe cealalta parte a medaliei era reprezentat chiar monumentul dedicat eroilor.

marasesti mausoleu

Format din mausoleu, muzeul luptelor de la Marasesti, platforme si terase exterioare, alei de acces, obiectivul turistic din Vrancea este vizitat de aproximativ 50.000 de turisti pe tot parcursul anului. Vizitele sunt permise in fiecare zi a saptamanii, de la 9 dimineata pana la 7 seara.

Accesul la Mausoleul din Vrancea se poate face pe drumul national DN2 Bucuresti – Focsani – Suceava.

mausoleul eroilor marasesti

Statiunea Lepsa, judetul Vrancea

Situata la poalele Muntilor Vrancei, in judetul Vrancea, statiunea Lepsa este despartita de 75 km de orasul Focsani, fiind in plina dezvoltare datorita avantajelor oferite de pozitionarea geografica care a permis construirea a numeroase pensiuni turistice si agroturistice.

statiunea lepsa, vrancea

Una dintre cele mai frumoase statiuni turistice din Moldova, Lepsa este locul perfect daca vreti sa va bucurati de momente de liniste si sa profitati de frumusetile naturii. Partea cea mai placuta si interesanta la aceasta statiune este reprezentata de obiectivele turistice deosebite ce pot fi vizitate aici.

lepsa

In primul rand este Rezervatia naturala Tisita, oaza de liniste si una dintre cele mai mari arii protejate din judet (4,5 km lungime), ale carei chei s-au format in urma actiunii paraului Tisita ce a creat o vale adanca intre Tisaru Mare si magura Rapa Caprei. Daca ajungeti aici va puteti bucura de intalnirea cu animale salbatice, capre negre sau cu pasarea de dimensiuni mici “fluturasul de stanca”.

valea tisitei toamna

O alta rezervatie naturala, mai mica insa, ce merita vizitata in cazul in care va aflati in Lepsa este Cascada Putnei ce se intinde pe o lungime de 80 m si care se varsa intr-un lac de 12 m adancime, numai bun pentru iubitorii de pescuit.

cascada putnei

cascada putna

Manastirea Lepsa este locul potrivit daca vreti sa aveti parte de putina liniste sufleteasca. Manastirea reprezinta unul dintre cele mai vechi asezaminte de acest tip din Vrancea si a trecut printr-o serie de modificari, incepand cu ridicarea ei in 1789 si daramarea in 1927, ca mai apoi sa fie reinfiintata in anul 1989.

manastirea lepsa

Iubitorii de drumetii pot aunge pe varful Tisaru, situat la o altitudine de 1280 m, pe un traseu marcat ce poate fi parcurs in orice sezon.

varful tisaru

Pentru o priveliste minunata o plimbare pana la Lacul de acumulare de la Gresu va fi foarte relaxanta.

In statiunea Lepsa puteti ajunge pe drumul national DN2 Focsani – Tg. Secuiesc.

Statiunea Soveja, judetul Vrancea

Statiunea Soveja din judetul Vrancea este profilata, in principal, pe tratamentul nevrozei astenice si pe odihna.

Statiunea este situata la poalele muntilor Vrancei, intr-o zona inconjurata de culmi impadurite, la altitudinea de 500 m, Soveja are un climat de depresiunea intradeluroasa. Temperatura medie anuala este de 7,5 grade celsius (media lunii iulie 17,5 grade celsius iar media lunii ianuarie este de -4,5 grade celsius).  Precipitatiile inregistreaza o medie anuala de cca 700 mm. Umiditatea relativa a aerului atinge o medie de peste 70 % in timpul verii (luna iulie) si peste 80 % iarna. Vanturile, moderate, bat in sectorul vestic.

Factori minerali terapeutici

Apa minerala sulfuroasa, clorurata, sodica, concentrata, cu o mineralizare totala de peste 31 g/l; bioclimat sedativ de crutare.

Indicatii terapeutice

 • nevroza astenica
 • stari de debilitate
 • surmenaj si convalescenta cu stare generala buna
 • afectiuni ale cailor respiratorii (silicoza)

Instalatii de tratament

Instalatii pentru bai la cada si bazine cu apa minerala calda; bai de plante la cada; instalatii pentru electro si hidroterapie; instalatii pentru aerosoli si inhalatii; sala de gimnastica medicala si masaj;

Informatii utile despre Statiunea Soveja

 • Statiune permanenta de interes general aflata la 40 km de orasul Panciu
 • Cai de acces: feroviare: gara Focsani aflata pe lunia Bucuresti – Suceava, apoi cu autobuzul pana in statiune (curse regulate); auto: DN2 (E20) de la Bucuresti sau de la Suceava pana la Tisita, apoi DJ 111A pana in statiune, DN 2D de la Focsani.

Obiective turistice in statiune si in imprejurimi

 • In Soveja se gaseste manastirea Soveja, ctitorie a lui Matei Basarab, ridicata in 1645
 • mausoleul inchinat eroilor cazuti pe aceste locuri in timpul primului razboi mondial;
 • valea Susitei, zona folclorica si etnografica de un deosebit pitoresc
 • masuloeele de la Marasti si Marasesti
 • comuna Campuri, casa lui Mos Ion Roata, deputat la taranilor vranceni la adunarea ad-hoc a Moldovei
 • Tisita, locul unor grele infruntari in timpul primului razboi mondial, unde se gaseste statuia Ecaterinei Teodoroiu