Tecuci, judetul Galati

Situat in judetul Galati, Romania, municipiul Tecuci are o populatie de 4204 de locuitori, conform recensamantului din anul 2002, si o suprafata de 8.676 de hectare.

Din punct de vedere geografic, orasul este situat la 14 km de Colinele Tutovei si la 10 km de valea Siretului, unde se intalneste raul Barlad cu paraul Tecucel.

Aflat intr-o zona de campie, municipiul Tecuci este intr-o continua dezvoltare din punct de vedere comercial, in trecut fiind un important centru comercial in care negustorii din Moldova desfasurau numeroase tranzactii si schimburi.

Desi exista un fragment dintr-un document in urma caruia rezulta ca orasul a fost atestat pentru prima data in anul 1134, la 20 mai, P. P. Panaitescu sustine ca acestea sunt falsuri si ca prima atestare documentara avut loc de fapt la 1 septembrie 1435 intr-o scrisoare.

Un document important pentru localitate a fost reprezentat de asezamantul comercial din 3 iulie 1460 acordat de Stefan cel Mare negustorilor de aici.

monumentul eroilor tecuci

Din punct de vedere al industriei, exista in Tecuci fabrici de legume, de carne, de fructe, firme producatoare de mustar, dar si alte fabrici, majoritatea privatizate: Intreprinderea de Reparatii Auto, Fabrica de ambalaje metalice etc.

Un impact deosebit asupra dezvoltarii economice a orasului l-au avut investitiile din domeniul industriei si cele din domeniul serviciilor.

Ca obiective turistice in Tecuci exista:

– Biserica Sf. Gheorghe din Tecuci – biserica ortodoxa construita intre 1938 si 1962

biserica sfantu gheorghe din tecuci

– Parcul Central Pazvante – amenajat dupa 1875, parcul a fost de multe ori mentionat in creatiile scriitorilor locali

parcul central pazvante

– Centrul Folcloric Tecuci

– Muzeul Mixt Tecuci – a functionat pana in anul 1934 in cadrul Liceului comercial din Tecuci, acum fiind situat intr-o cladire ce a fost construita in cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea

– Rezervatia Paleontologica Tecuci – situata pe nisipurile din campia Tecuciului, rezervatia se intinde pe o suprafata de aproximativ 84 de hectare.

Casa Macri, judetul Galati

Casa Macri reprezinta unul dintre cele mai importante obiective turistice din judetul Galati. Casa care e acum pe Lista Monumentelor Istorice, se afla pe strada Domneasca, nr. 80 din Galati.

Povestea spune ca inainte pe acest loc se afla casa unui general pe nume Alexandru Cernat, comandant roman din timpul razboiului de independenta (1877-1878). Acesta a vandut casa unui mosier, Dimitrie Climis, care dorea sa i-o dea fiicei sale, Elena. Aceasta din urma s-a casatorit cu doctorul Nicolae Macri, iar in momentul in care cei doi soti se aflau la Constantinopol, Dimitrie Climis a ramas sa se ocupe de renovarea constructiei. El a semnat un contract cu doi italieni prin care cei doi se angajau sa distruga imobilul si sa construiasca unul nou. Asa a aparut astfel casa familiei Macri, a carei constructie a fost finalizata in anul 1910, fiind formata din trei corpuri.

Datorita faptului ca in anul 1927 tatal lui Nicolae Macri, Christofer Macri, a devenit Consul onor al Portugaliei la Galati, in noul imobil a inceput sa functioneze Consulatul Portughez care era gazda mai multor receptii, intruniri sau discutii intre reprezentatii consulari la Galati. Invitat la unul dintre aceste evenimente a fost George Enescu, care a cantat la o orga construita la comanda in Germania si care se afla acum in salonul de receptii, fiind parte a arhitecturii interioare.

Consulatul a functionat aici pana la 14 iulie 1948, dupa care imobilul a fost nationalizat, transformandu-se in sediu de intreprinderi, sediu pentru Uniunea Tineretului Comunist sau sediu pentru Colegiul Medicilor.

Casa Macri a redevenit proprietatea familiei Macri in anul 1997, in urma unui lung proces de revendicare imobiliara.

casa macri galati