Baile Slanic Moldova, judetul Bacau

Baile Slanic Moldova se afla in partea de sud-vest a Moldovei, la o distanta de doar 18 km de Targu Ocna.

Amplasarea localitatii balneare la o altitudine de 530 m pe valea raului Slanic, inconjurata de fagi si brazi, face din Baile Slanic Moldova o statiune ce poate fi vizitata in orice sezon.

slanic moldova

Orasul Slanic Moldova a inceput sa se dezvolte in anul 1801 cand in zona a fost descoperit un izvor cu apa minerala. Astfel, 7 ani mai tarziu in aceasta zona s-au stabilit 12 familii de tarani veniti de la Ocnele de Sare. Numarul acestora a ajuns la 27 in anul 1825, toate ingrijindu-se de izvoarele descoperite aici.

slanic moldova

Orasul este mentionat ca statiune pe o harta din anul 1940, sub numele de “Feredeele Slanicului”, iar in 1887 are loc ridicarea unor constructii noi precum Hotelul Racovita si vilele Pufu, Cerbul, Dobru, Cazinoul si inhalatorul.

sanatoriu slanic moldova

cazino slanic moldova

Aerul pur, lipsit de praf si de particule care provoaca alergii, caracterizat si prin continut ridicat de aerosoli rasinosi si negativi, precum si factorii naturali de cura: apele minerale carbogazoase, sulfuroase, clorurate, bicarbonatate, sodice, hipertonice, hipotonice, oligominerale si gazul de mofeta fac din Baile Slanic Moldova o statiune balneoclimaterica vizitata de turistii care doresc sa-si trateze diferite afectiuni. Printre afectiunile care se pot trata aici se numara cele: ale aparatului digestiv, hepatobiliare, ale cailor respiratorii, metabolice si de nutritie, ale rinichilor si ale cailor urinare, neurologice, periferice, post-traumatice, asociate, precum si cardiovasculare.

izvoare minerale slanic moldova

Cei care vin aici sa-si trateze afectiunile au posibilitatea de alege dintre mai multe tipuri de proceduri: cura interna cu ape minerale, aerosoli si inhalatii cu ape minerale si substante medicamentoase, bai cu apa minerala incalzita, hidroterapie, kinetoterapie, electroterapie, cultura fizica medicala, tratament in microclimatul de salina, psihoterapie, geriatrie.

complexul balnear racovita

La Baile Slanic Moldova pot fi vizitate:

– Zona izvoarelor minerale care ofera peisaje deosebite si care este renumita pentru efectele terapeutice

– Parcul din Slanic Moldova – un loc perfect pentur cei care doresc sa se relaxeze

parc slanic moldova

– Cheile si Cascada Slanicului – parte din traseul “300 de scari”

cascada slanicului

Accesul la Baile Slanic Moldova se poate face pe DN12A sau DN11 pana la Onesti de unde se merge pe DN12B sau pe calea ferata Adjud – Ciceu pana la Gara Slanic Moldova, de unde se poate lua cursa auto pana in statiune.

Observatorul Astronomic “Victor Anestin” din Bacau

Observatorul Astronomic “Victor Anestin” se afla in judetul Bacau, pe strada Ion Ghelu Destelnica, nr. 8-10.

Observatorul dateaza din 30 noiembrie 1976, iar cladirea in care se afla acum a fost construita intre anii 1910 si 1911, avand rolul de castel de alimentare cu apa a orasului. Cu un diametru de aproape 12 m si o inaltime de aproape 25 m, cladirea este construita pe 4 niveluri: parter si alte 3 niveluri.

Dupa ce in toamna anului 1979 observatorul primeste sprijin din partea astronomului Matei Alexescu, in vara anului urmator acesta este dotat cu planetariu si 2 lunete, iar patru ani mai tarziu, pe 4 mai, se inaugureaza planetariul si expozitia de baza, aceasta din urma fiind realizata in 6 sali.

Observatorul poarta din data de 22 iunie 1995 numele lui Victor Anestin, fost ziarist roman si astronom amator.

observatorul astronomic victor anestin

Dotat cu un telescop, lunete, cronograf, astrograf, Observatorul Astronomic figureaza pe lista “Monumentelor, Ansamblurilor si Siturilor Istorice” de la Muzeul Judetean de Arta si Etnografie Bacau.

Program:

–          Luni: inchis

–          Marti-Duminica: 8-16

Taxa intrare:

–          Grupuri: 1 leu

–          Individual: 1,9 lei

observatorul astronomic victor anestin bacau