Iasiul in ochii unui vizitator ardelean

Am avut ocazia sa petrec ceva timp in Iasi in ultimul an. De multe ori fiind cumva la capatul drumului saptamanal de 630 de km, rareori in vizita. De cele mai multe ori aveam drumul cel mai lung de la Bucuresti la Iasi si oboseala era destul de mare.

Trecand foarte des cu masina pe acolo insa am apucat sa vad si sa invat mai multe lucruri despre Iasi. In primul rand, e un oras foarte…. deluros. Era ceva de asteptat, fiind asezat intre 7 dealuri. Traficul din oras in 2014 nu e unul foarte placut, in special in zona centrala, facandu-se o multime de reparatii la strazi si introduceri de tevi de canalizare si cabluri de internet in pamant. Iar fiindca e un oras atat de deluros, e un proces ceva mai dificil si solul se aseaza ceva mai greu decat intr-un oras de campie precum Bucurestiul.

Ar mai fi si diferentele dintre cartiere. Din ceea ce am putut eu sa observ, sunt cateva cartiere mai importante in oras. Eu intram in general dinspre Targu Frumos si intram in Pacurari, un cartier destul de modern si cu o multime de magazine si benzinarii. Ajungeam pana la urma si in Dacia, trecand liniile de cale ferata, linii la care se faceau uneori niste cozi criminale. Am inteles ca pana urma o sa construiasca un nou pasaj pentru a mai elibera din trafic. Eu ma opream in general in Alexandru cel Bun, pentru ca acolo era ultimul meu punct de distributie. Dar in anumite zile cand nu eram obosit si aveam chef de vizitat, dadeam o raita si prin centrul orasului si ma plimbam. Evident ca de cele mai multe ori am fost la Palaturi Culturii din Iasi, un monument extrem de frumos (care are din intamplare si un mare centru comercial langa), dar la care acoperisul e putin dubios.

pallas

N-am apucat sa ajung in zona de nord a Iasiului sa vad cum e, prin zona universitatiilor sau prin Copou, dar am apucat sa vad destul de mult din zona de sud, care este destul de saraca, trecand prin cartiere ca Nicolina sau Tatarasi. Totusi, daca vrei sa te intorci de la Iasi la Bucuresti si mergi prin Vaslui, o sa ai doua suprize placuta. In primul rand, un drum foarte bun, proaspat asfaltat pe care poti merge foarte bine. Am avut zile in care am mers incontinuu de la Iasi la Bucuresti si am facut 5 ore. Si iesirea din Iasi catre Vaslui pe Bucium e incredibila iarna….

bucium-iarna

Daca insa calatoresti doar in interes de afaceri si vrei sa ajungi la Iasi cat mai repede, fara sa pierzi timp pe drum, poti cauta bilete ieftine de avion intre Bucuresti si Iasi, zborul avand durata de o ora.

Vremuri in care am mers la Iasi insa au trecut, acum avand drumuri tot mai dese la Suceava sau Bacau, destul de apropiate de Iasi, dar niciodata suficient de aproape pentru o vizita extinsa. Oricum, in urmatoarea perioada am intentia ca, daca gasesc o promotie la bilete de avion, sa fug pana la Londra, din nou, pentru a vizita ce nu am apucat anul trecut sa vad din Londra. Si sa imi iau un rucsac Targus.

Inainte de finalizarea articolului, anunt ca in urmatoarele saptamani va aparea aici pe blog si un articol extins legat de Geoagiu-Bai, locatie care am apucat sa o vizitez pentru cateva zile in aceasta vara.

Lacul Izvorul Muntelui, judetul Neamt

Lacul Izvorul Muntelui sau Lacul Bicaz cum mai este denumit se afla pe raul Bistrita, formandu-se ca urmare a construirii barajului hidroenergetic cu aceeasi denumire. Acest lac este renumit prin faptul ca este cel mai mare lac de acumulare artificial realizat pe un rau din tara.

Lacul are o suprafata de 33 km2, intinzandu-se pe o lungime de 40 km. El are rolul de a alimenta centrala hidroelectrica Bicaz – Stejaru.

Lacul Izvorul Muntelui

Barajul Izvorul Muntelui a fost construit intre anii 1950 si 1960 si face legatura intre Muntele Gicovanu si Obcina Horstei. El se intinde pe o lungime de 435 m, la o inaltime de 127 m. Denumit initial “Vladimir Ilici Lenin”, barajul detine recordul pentru cel mai mare baraj de greutate si unul dintre cele mai inalte baraje din tara.

Barajul Izvorul Muntelui

Barajul Izvorul Muntelui este alcatuit din 30 de ploturi, corpul sau fiind strabatut de galerii, puturi de aerisire, nise de vizitare etc. Tot aici se afla si incaperile amenajate pentru a putea fi urmarita toata actiunea barajului, precum si a se realiza monitorizarea seismica.

Lacul de acumulare artificial “Izvorul Muntelui” strabatea initial 20 de sate, doua dintre ele disparand intre timp. Pentru realizarea acestui baraj au fost date doua decrete prin care chiaburii, cei care fusesera condamnati pentru specula, rudele celor care si-au tradat patria, fostii legionari etc. erau obligati sa munceasca la construirea lui. Intre timp in zona a fost realizata o cruce pentru cei care si-au pierdut viata muncind la realizarea acestui lac.

Din fauna lacului fac parte mreanul, lostrita, scobarul, moioaga, babusca, pastravul indigen si de lac, porcusorul, paltica etc. Totodata el dispune de o crescatorie de pastravi.

Pe lacul Bicaz

Pe langa lacul de acumulare si barajul de aici, turistii au posibilitatea de a vedea zona, pentru ei fiind organizate croaziere cu vaporul sau cu barcile ce pleaca din portul amenajat in apropierea barajului.

In ceea ce priveste centrala Bicaz – Stejaru, ea este formata din 6 grupuri de generatoare ce au fost produse in Cehia. Apa turbinata este evacuata intr-un bazin de unde ajunge in lacul Pangarati, prin intermediul unui canal de fuga.

Izvorul Muntelui

Parcul National Ceahlau, judetul Neamt

Parcul National Ceahlau este o arie bine delimitata din Muntele Ceahlau care face parte din Carpatii Orientali, avand o suprafata de 7.742,5 ha, adica 26,7% din suprafata totala a Masivului Ceahlau).

Parcul National Ceahlau cuprinde trei rezervatii: Rezervatia stiintifica Ocolasul Mare, Rezervatia natural botanica “Polita cu Crini” si monumentele naturii: “Cascada Daruitoarea” si “Avenul Mare” si urmareste:

– sa conserve patrimoniul cultural si spiritual

– sa desfasoare activitati turistice, tinand cont de obiectivele de conservare a patrimoniului si care sa se realizeze in concordanta cu proiectele teritoriale de dezvoltare economica

– sa sustina activitatile traditionale, silvicultura de calitate, precum si activitatile de dezvoltare, avand la baza principiul dezvoltarii durabile

parcul national ceahlau

Din punct de vedere al florei, exista numeroase specii de plante, cele mai intalnite fiind familiile: Asteraceae (163 sp.), Poaceae (90), Rosaceae (54), Fabaceae (52), Brassicaeae (50), Scrophulariaceae (50), Lamiaceae (48), Ranunculaceae (46). Printre aceste plante se afla si 23 de taxoni endemici in Romania, 31 taxoni subendemici, plante relicte, relicte glaciare, specii vulnerabile (Anacamptis pyramidalis, Aquilegia nigricans (caldarusa), Arnica montana, Cypripedium calceolus (papucul doamnei), Draba haynaldii (flamanzica), Gentiana lutea (ghintura galbena), Leontopodium alpinum (floarea de colt), Nigritella rubra (sangele voinicului), Nigritella nigra (sangele voinicului), Taxus baccata (tisa), Typha shuttleworthii), taxoni rari (Carex rupestris (rogoz), Dactylorhiza fistulosa, Dianthus collinus subsp. glabriusculus (garoafa), Epilobium alsinifolium, Epipogium aphyllum, Erigeron atticus, Goodyera repens, Liparis loeselii, Listera cordata, Lloydia serotina, Pinguicula alpina (foaie grasa), Saxifraga bulbifera, Spiranthes spiralis, Tozzia alpina subsp. carpatica, Veronica aphylla, Viola alpina (viorea)), precum si monumente ale naturii (Leontopodium alpinum (floare de colt), Cypripedium calceolus (papucul doamnei), Gentiana lutea (ghintura, gentiana galbena), Taxus baccata (tisa) si Larix decidua ssp. carpatica (larita)).

parcul national ceahlau neamt

Printre animalele intalnite aici sunt: codrosul, cinteza, sturzul cantator, ciocanitoarea neagra si cea pestrita mare, vanturelul rosu, corbul, sorecarul, cucuveaua, huhurezul. Animalele rare sau pe care de disparitie sunt: cocosul de munte, fluturasul de stanca, ciocanitoarea cu trei degete, ciocanitoare cu spatele alb, fasa alpina si brumarita de munte, acvila de munte, gaia rosie, porumbelul gulerat, bufnita, caprimulgul, ciocanitorile de munte, ciorcarlia de padure, muscarii, sfranciocii. In ape se gasesc si diverse specii de pesti: pastravul, porcusorul de nisip,obletele, beldita, boisteanul.

Pentru iubitorii de drumetii sunt disponibile urmatoarele trasee turistice:

  1. Cabana Izvorul Muntelui ( 797 m ) – Curmatura Lutu Rosu ( 1020 m )  – Piatra cu Apa – Detunatele – Cabana Dochia ( 1750 m );
  2. Cabana Izvorul Muntelui ( 797 m ) – Curmatura Lutu Rosu ( 1020 m ) – Paraul Izvorul Alb – Stanca Dochiei ( 1185 m ) – Jgheabul cu Hotar – Cabana Dochia ( 1750 m )
  3. Cabana Izvorul Muntelui ( 797 m ) – Poiana Maicilor ( 1328 m ) – Claile lui Miron – Piatra Lata – Cabana Dochia ( 1750 m )
  4. Statiunea Durau ( 800 m ) – Cabana Fantanele ( 1220 m ) – Cabana Dochia ( 1750 m )
  5. Statiunea Durau ( 800 m ) – Poiana Viezuri ( 1195 m ) – Cascada Duruitoarea ( 1250 m ) – Poiana Scaius ( 1400 m ) – Curmatura Piciorul Schiop – Cabana Dochia ( 1750 m )
  6. Satul Neagra ( 540 m ) – Curmatura Varatec ( 1335 m ) – Poiana Maicilor ( 1326 m ) – Claile lui Miron – Cabana Dochia ( 1750 m ) ;
  7. Comuna Bicazul Ardelean ( 580 m ) – Satul Telec ( 680 m ) – Confluenta Bistrelor ( 8 Km )

In zona turistica a Ceahlaului se poate ajunge pe urmatoarele drumuri:

–          DN15 Toplita – Borsec – Tulghes

–          DN17B Bistrita – Vatra Dornei – Brosteni – Poiana Teiului

–          DN15D Gheorgheni – Lacu Rosu – Bicaz

–          DN15B Tg. Neamt – Poiana Largului

De asemenea, se poate ajunge si cu trenul, fie prin Bicaz, fie prin Gheorgheni – Toplita.

ceahlau

Baile Slanic Moldova, judetul Bacau

Baile Slanic Moldova se afla in partea de sud-vest a Moldovei, la o distanta de doar 18 km de Targu Ocna.

Amplasarea localitatii balneare la o altitudine de 530 m pe valea raului Slanic, inconjurata de fagi si brazi, face din Baile Slanic Moldova o statiune ce poate fi vizitata in orice sezon.

slanic moldova

Orasul Slanic Moldova a inceput sa se dezvolte in anul 1801 cand in zona a fost descoperit un izvor cu apa minerala. Astfel, 7 ani mai tarziu in aceasta zona s-au stabilit 12 familii de tarani veniti de la Ocnele de Sare. Numarul acestora a ajuns la 27 in anul 1825, toate ingrijindu-se de izvoarele descoperite aici.

slanic moldova

Orasul este mentionat ca statiune pe o harta din anul 1940, sub numele de “Feredeele Slanicului”, iar in 1887 are loc ridicarea unor constructii noi precum Hotelul Racovita si vilele Pufu, Cerbul, Dobru, Cazinoul si inhalatorul.

sanatoriu slanic moldova

cazino slanic moldova

Aerul pur, lipsit de praf si de particule care provoaca alergii, caracterizat si prin continut ridicat de aerosoli rasinosi si negativi, precum si factorii naturali de cura: apele minerale carbogazoase, sulfuroase, clorurate, bicarbonatate, sodice, hipertonice, hipotonice, oligominerale si gazul de mofeta fac din Baile Slanic Moldova o statiune balneoclimaterica vizitata de turistii care doresc sa-si trateze diferite afectiuni. Printre afectiunile care se pot trata aici se numara cele: ale aparatului digestiv, hepatobiliare, ale cailor respiratorii, metabolice si de nutritie, ale rinichilor si ale cailor urinare, neurologice, periferice, post-traumatice, asociate, precum si cardiovasculare.

izvoare minerale slanic moldova

Cei care vin aici sa-si trateze afectiunile au posibilitatea de alege dintre mai multe tipuri de proceduri: cura interna cu ape minerale, aerosoli si inhalatii cu ape minerale si substante medicamentoase, bai cu apa minerala incalzita, hidroterapie, kinetoterapie, electroterapie, cultura fizica medicala, tratament in microclimatul de salina, psihoterapie, geriatrie.

complexul balnear racovita

La Baile Slanic Moldova pot fi vizitate:

– Zona izvoarelor minerale care ofera peisaje deosebite si care este renumita pentru efectele terapeutice

– Parcul din Slanic Moldova – un loc perfect pentur cei care doresc sa se relaxeze

parc slanic moldova

– Cheile si Cascada Slanicului – parte din traseul “300 de scari”

cascada slanicului

Accesul la Baile Slanic Moldova se poate face pe DN12A sau DN11 pana la Onesti de unde se merge pe DN12B sau pe calea ferata Adjud – Ciceu pana la Gara Slanic Moldova, de unde se poate lua cursa auto pana in statiune.

Mausoleul de la Marasesti, judetul Vrancea

Construit in memoria eroilor ce au participat la marea batalie de la Marasesti din Primul Razboi Mondial ce a avut loc in august 1917, Mausoleul de la Marasesti se afla in satul Marasesti din judetul Vrancea.

In luptele ce au avut loc la Marasesti a iesit invingatoare armata romana, insa au pierit 480 de ofiteri si 21000 de soldati romani, in prezent in mausoleu aflandu-se trupurile a 5073 de soldati si ofiteri, adapostite in 154 de cripte individuale si 9 cripte comune.

mausoleul de la marasesti

Mausoleul de la Marasesti a fost construit in doua etape, respectiv: 1923- 1924 si 1936-1938, prin contributiile aduse de arhitectii George Cristinel si Constantin Pomponiu, a sculptorilor Ion Jalea si Corneliu Meorea, precum si a pictorului Eduard Saulescu, care s-a ocupat de realizarea picturii interioare. Basoreliefurile realizate de cei doi sculptori prezinta fragmente din luptele ce au avut loc la Marasesti.

Unul dintre cele mai importante monumente din Europa, Mausoleul de la Marasesti a fost inaugurat la 18 septembrie 1938, moment cu ocazia caruia a fost emisa o medalie jubilara pe reversul careia se aflau, fata in fata, efigiile regilor Ferdinand I si Carol al II-lea, iar sub acestea era stema Regatului Romaniei. Pe cealalta parte a medaliei era reprezentat chiar monumentul dedicat eroilor.

marasesti mausoleu

Format din mausoleu, muzeul luptelor de la Marasesti, platforme si terase exterioare, alei de acces, obiectivul turistic din Vrancea este vizitat de aproximativ 50.000 de turisti pe tot parcursul anului. Vizitele sunt permise in fiecare zi a saptamanii, de la 9 dimineata pana la 7 seara.

Accesul la Mausoleul din Vrancea se poate face pe drumul national DN2 Bucuresti – Focsani – Suceava.

mausoleul eroilor marasesti

Statiunea Lepsa, judetul Vrancea

Situata la poalele Muntilor Vrancei, in judetul Vrancea, statiunea Lepsa este despartita de 75 km de orasul Focsani, fiind in plina dezvoltare datorita avantajelor oferite de pozitionarea geografica care a permis construirea a numeroase pensiuni turistice si agroturistice.

statiunea lepsa, vrancea

Una dintre cele mai frumoase statiuni turistice din Moldova, Lepsa este locul perfect daca vreti sa va bucurati de momente de liniste si sa profitati de frumusetile naturii. Partea cea mai placuta si interesanta la aceasta statiune este reprezentata de obiectivele turistice deosebite ce pot fi vizitate aici.

lepsa

In primul rand este Rezervatia naturala Tisita, oaza de liniste si una dintre cele mai mari arii protejate din judet (4,5 km lungime), ale carei chei s-au format in urma actiunii paraului Tisita ce a creat o vale adanca intre Tisaru Mare si magura Rapa Caprei. Daca ajungeti aici va puteti bucura de intalnirea cu animale salbatice, capre negre sau cu pasarea de dimensiuni mici “fluturasul de stanca”.

valea tisitei toamna

O alta rezervatie naturala, mai mica insa, ce merita vizitata in cazul in care va aflati in Lepsa este Cascada Putnei ce se intinde pe o lungime de 80 m si care se varsa intr-un lac de 12 m adancime, numai bun pentru iubitorii de pescuit.

cascada putnei

cascada putna

Manastirea Lepsa este locul potrivit daca vreti sa aveti parte de putina liniste sufleteasca. Manastirea reprezinta unul dintre cele mai vechi asezaminte de acest tip din Vrancea si a trecut printr-o serie de modificari, incepand cu ridicarea ei in 1789 si daramarea in 1927, ca mai apoi sa fie reinfiintata in anul 1989.

manastirea lepsa

Iubitorii de drumetii pot aunge pe varful Tisaru, situat la o altitudine de 1280 m, pe un traseu marcat ce poate fi parcurs in orice sezon.

varful tisaru

Pentru o priveliste minunata o plimbare pana la Lacul de acumulare de la Gresu va fi foarte relaxanta.

In statiunea Lepsa puteti ajunge pe drumul national DN2 Focsani – Tg. Secuiesc.

Statiunea Durau, judetul Neamt

Statiunea Durau se afla in comuna Ceahlau din judetul Neamt, chiar pe versantul de nord-vest al masivului Ceahlau.

muntele ceahlau

Situata la o altitudine intre 700 si 800 m, statiunea se afla la doar 9 km fata de lacul de acumulare Izvorul Muntelui, la 6 km de comuna Ceahlau si la 60 km de orasul Piatra-Neamt.

Clima de aici este subalpina, cu o temperatura medie in timpul iernii de -4º C. Datorita climatului si aerului mereu proaspat, specific zonei de munte, statiunea este o atractie atat pentru turistii din tara, cat si pentru cei veniti din strainatate, pe tot parcursul anului. In Durau exista si o partie de schi pentru amatorii sporturilor de iarna.

schi durau

Pe langa faptul ca reprezinta punct de plecare in drumetii spre vf. Toaca (1904 m) sau spre vf. Ocolasu Mare (1907 m), statiunea Durau este si un important centru de tratament, aici venind multi oameni care doresc sa-si trateze nevrozele, starile de oboseala sau bolile de nutritie.

De la Durau se mai pot vizita obiectivele turistice din jur, precum Cascada Duruitoarea, Rezervatia Naturala de Zimbri de la Vanatori – Neamt sau manastirile din apropiere: Secu, Sihastria, Neamt, Varatec, Agapia.

Accesul in statiunea Durau se poate face pe drumul national DN15 de la Poiana Largului sau pe drumul national DN15A de la Targu Neamt.

Tecuci, judetul Galati

Situat in judetul Galati, Romania, municipiul Tecuci are o populatie de 4204 de locuitori, conform recensamantului din anul 2002, si o suprafata de 8.676 de hectare.

Din punct de vedere geografic, orasul este situat la 14 km de Colinele Tutovei si la 10 km de valea Siretului, unde se intalneste raul Barlad cu paraul Tecucel.

Aflat intr-o zona de campie, municipiul Tecuci este intr-o continua dezvoltare din punct de vedere comercial, in trecut fiind un important centru comercial in care negustorii din Moldova desfasurau numeroase tranzactii si schimburi.

Desi exista un fragment dintr-un document in urma caruia rezulta ca orasul a fost atestat pentru prima data in anul 1134, la 20 mai, P. P. Panaitescu sustine ca acestea sunt falsuri si ca prima atestare documentara avut loc de fapt la 1 septembrie 1435 intr-o scrisoare.

Un document important pentru localitate a fost reprezentat de asezamantul comercial din 3 iulie 1460 acordat de Stefan cel Mare negustorilor de aici.

monumentul eroilor tecuci

Din punct de vedere al industriei, exista in Tecuci fabrici de legume, de carne, de fructe, firme producatoare de mustar, dar si alte fabrici, majoritatea privatizate: Intreprinderea de Reparatii Auto, Fabrica de ambalaje metalice etc.

Un impact deosebit asupra dezvoltarii economice a orasului l-au avut investitiile din domeniul industriei si cele din domeniul serviciilor.

Ca obiective turistice in Tecuci exista:

– Biserica Sf. Gheorghe din Tecuci – biserica ortodoxa construita intre 1938 si 1962

biserica sfantu gheorghe din tecuci

– Parcul Central Pazvante – amenajat dupa 1875, parcul a fost de multe ori mentionat in creatiile scriitorilor locali

parcul central pazvante

– Centrul Folcloric Tecuci

– Muzeul Mixt Tecuci – a functionat pana in anul 1934 in cadrul Liceului comercial din Tecuci, acum fiind situat intr-o cladire ce a fost construita in cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea

– Rezervatia Paleontologica Tecuci – situata pe nisipurile din campia Tecuciului, rezervatia se intinde pe o suprafata de aproximativ 84 de hectare.

Casa Macri, judetul Galati

Casa Macri reprezinta unul dintre cele mai importante obiective turistice din judetul Galati. Casa care e acum pe Lista Monumentelor Istorice, se afla pe strada Domneasca, nr. 80 din Galati.

Povestea spune ca inainte pe acest loc se afla casa unui general pe nume Alexandru Cernat, comandant roman din timpul razboiului de independenta (1877-1878). Acesta a vandut casa unui mosier, Dimitrie Climis, care dorea sa i-o dea fiicei sale, Elena. Aceasta din urma s-a casatorit cu doctorul Nicolae Macri, iar in momentul in care cei doi soti se aflau la Constantinopol, Dimitrie Climis a ramas sa se ocupe de renovarea constructiei. El a semnat un contract cu doi italieni prin care cei doi se angajau sa distruga imobilul si sa construiasca unul nou. Asa a aparut astfel casa familiei Macri, a carei constructie a fost finalizata in anul 1910, fiind formata din trei corpuri.

Datorita faptului ca in anul 1927 tatal lui Nicolae Macri, Christofer Macri, a devenit Consul onor al Portugaliei la Galati, in noul imobil a inceput sa functioneze Consulatul Portughez care era gazda mai multor receptii, intruniri sau discutii intre reprezentatii consulari la Galati. Invitat la unul dintre aceste evenimente a fost George Enescu, care a cantat la o orga construita la comanda in Germania si care se afla acum in salonul de receptii, fiind parte a arhitecturii interioare.

Consulatul a functionat aici pana la 14 iulie 1948, dupa care imobilul a fost nationalizat, transformandu-se in sediu de intreprinderi, sediu pentru Uniunea Tineretului Comunist sau sediu pentru Colegiul Medicilor.

Casa Macri a redevenit proprietatea familiei Macri in anul 1997, in urma unui lung proces de revendicare imobiliara.

casa macri galati

Observatorul Astronomic “Victor Anestin” din Bacau

Observatorul Astronomic “Victor Anestin” se afla in judetul Bacau, pe strada Ion Ghelu Destelnica, nr. 8-10.

Observatorul dateaza din 30 noiembrie 1976, iar cladirea in care se afla acum a fost construita intre anii 1910 si 1911, avand rolul de castel de alimentare cu apa a orasului. Cu un diametru de aproape 12 m si o inaltime de aproape 25 m, cladirea este construita pe 4 niveluri: parter si alte 3 niveluri.

Dupa ce in toamna anului 1979 observatorul primeste sprijin din partea astronomului Matei Alexescu, in vara anului urmator acesta este dotat cu planetariu si 2 lunete, iar patru ani mai tarziu, pe 4 mai, se inaugureaza planetariul si expozitia de baza, aceasta din urma fiind realizata in 6 sali.

Observatorul poarta din data de 22 iunie 1995 numele lui Victor Anestin, fost ziarist roman si astronom amator.

observatorul astronomic victor anestin

Dotat cu un telescop, lunete, cronograf, astrograf, Observatorul Astronomic figureaza pe lista “Monumentelor, Ansamblurilor si Siturilor Istorice” de la Muzeul Judetean de Arta si Etnografie Bacau.

Program:

–          Luni: inchis

–          Marti-Duminica: 8-16

Taxa intrare:

–          Grupuri: 1 leu

–          Individual: 1,9 lei

observatorul astronomic victor anestin bacau