Neptun, litoral si padure intr-un loc

Neptun, litoral si padure intr-un loc

Acum foarte multi ani am poposit si prin statiunea Neptun-Olimp, asa cum stiu ca inca ii spune si acum. Am stat intr-un hotel din partea de Neptun, destul de fain construit incat sa poti vedea marea si rasaritul fara sa trebuiasca sa mai iesi din hotel. Am venit cumva in luna Iunie pe la jumatate, pentru ca erau ceva tichete pentru tineret mai ieftine. N-am prins insa o vreme minunata, doar in 4 din cele 10 zile ale sejurului am prins vreme buna. Dar ne-am bucurat de 3 rasarituri frumoase, cu soarele sclipind puternic in apa. La fel cum am prins si o furtuna fantastica, cu valuri mari. Va puteti si voi inchipui cum se vedeau valurile mari, cu fulgere in departare de la geamul unui hotel aflat la etajul 4. Cumva spectaculos, as spune.

Statiunea Neptun e plina de hoteluri si pensiuni, ca oricare alta statiune de pe litoral, printre cele mai cunoscute hoteluri din statiune sunt Hotelul Sara, Hotelul Dacia, Hotelul Traian si Calatis. Mai sunt multe altele, usor de gasit pe orice site de booking / turism din Romania.

Tin minte ca era destul de linistita pe atunci, cumva o statiune pentru persoanele in varsta in cautare de relaxare. Ne plimbam pana in Olimp si apoi in Neptun in mai putin de o ora, ca sa intelegeti cat de mare era statiunea. Un lucru insa imi amintesc si acum dupa atatia ani: era o padure destul de faina langa statiuni prin care puteai pierde vremea, departe de soarele arzator.

Cat despre plaja… ei bine, au trecut multi ani de cand am fost pe plaja in Neptun, dar pe atunci era destul de ok plaja pe acolo, nefiind foarte multe pietre, cum gasesti astazi in anumite parti in Costinesti sau Eforie. Ma astept ca in 10 ani sa fi modificat cat de cat plaja incat sa mai atraga turisti in statiunea Neptun.

Citisem acum cateva luni ca statiunea Neptun-Olimp va deveni una din marile atractii ale litoralului, pentru ca au primit ceva fonduri de la Uniunea Europeana prin ceva program de dezvoltare pentru a putea face plaja si locatia mai atractiva. Ce s-a facut insa, nu stiu precis.

Dar va voi informa de asta in curand, pentru ca urmeaza sa fac un drum pana la mare in perioada imediat urmatoare.

Harsova, judetul Constanta

Harsova este o un oras aflat pe malul drept al Dunarii in judetul Constanta, la limita cu judetul Ialomita. Aici s-a aflat in Antichitate Cetatea Carsium.

ruinele cetatii carsium

Orasul are o populatie de 8850 de locuitori care traiau in 3429 de locuinte (recensamant Romania 2011), dintre care 4328 de barbati si 4522 de femei. Dintre acestia 7866 erau romani, 5 erau maghiari, 189 erau tigani, 19 rusi si 13 erau de o alta nationalitate. Dupa romani, cea mai numeroasa populatie era cea turceasca – 757 de persoane.

Din punct de vedere al religiei, 7638 s-au declarat ortodocsi, 9 romano-catolici, 5 reformati, 13 baptisti, 3 advetisti de ziua a saptea, 1164 s-au declarat de alta religie (musulmani cel mai probabil, datorita unei largi populatii turcesti) iar 16 persoane nu si-au declarat religia.

Istoria localitatii Harsova

Hârșova este o localitate cu vechime de șapte milenii. In partea sud-estica a localitatii pe malul Dunarii se gaseste o asezare din perioada neo-eneolitica dezvolata sub forma unei ridicaturi de circa 12 metri in urma distrugerii si refacerii succesiva a unor locuinte din lut.

Pe vatra localității se găsesc mai multe așezări de epoca bronzului și fierului. În antichitate, comunitățile de aici au cunoscut cea mai mare dezvoltare. Acestea s-au aflat în strânsă legătură cu orașele de pe litoralul vestic al Mării Negre.

harsova si dunarea

In Harsova s-a dezvoltat în a doua jumătate a secolului I p. Chr. fortificația cunoscută în izvoarele romane cu numele Carsium. Cetatea este distrusă în epoca marilor invazii și refăcută tot de atâtea ori. Intre secolul al XV-lea și prima parte a secolului al XIX-lea este fortificație otomană. În timpul primului război mondial orașul a fost ars în întregime.

Epoca regimului comunist a marcat începutul decăderii orașului. Dintr-un centru al comerțului cu cereale, centru administrativ și judecătoresc, a fost reclădit cu o noua identitate. Au fost închise Judecătoria, Procuratura, Muzeul. Economia a căpătat un caracter meșteșugăresc. Lipsit de resurse, orașul a decăzut. Mulți locuitori au migrat spre orașele învecinate (Tulcea, Constanța, Slobozia ).

biserica ortodoxa sfintii imparati constantin si elena harsova

În ultimii ani ai regimului comunist, toate clădirile vechi, istorice din partea centrală a orașului, lasate special în ruină, au fost demolate și s-au construit blocuri. În vecinătate s-a ridicat și o platformă industrială unde s-a construit o întreprindere de sîrmă și cabluri care funcționează și parțial un șantier naval ruginit astăzi.

moscheea de la harsova

(fragmente descrise de C.Nicolae despre istoria Harsovei)

Transport Harsova

Harsova este deservita de drumul national 2A intre Urziceni si Constanta, care trece si prin localitate. Din Harsova puteti ajunge in mai multe zone din judetul Constanta, dar si din tara, folosind firme de transport ca Aventin Trade, SudTrans, Transdor, Fany sau 99 Nar Tour. Cele mai frecvente curse zilnice sunt intre Harsova si Constanta cu microbuzele si autobuzele firmei 99 Nar Tour, avand curse la orele 07:40, 10:25, 12:15, 14:40, 16:40 si 18:40. Totusi, pentru mai multe detalii, contactati operatorii de transport pentru a vedea orele exacte si statiile din care acestia pleaca din Harsova.

primaria orasului harsova

Harsova detine un mic port la Dunare, care insa nu este folosit la potentialul maxim pentru transportul de marfa sau calatori.

De asemenea, Harsova nu este parte a unei regionale feroviare, implicit orasul nu are o gara. De asemenea, orasul nu are aeroport.

Cea mai apropiata gara de Harsova este cea de la Tandarei, iar cele mai apropiate aeroporturi sunt cele de la Constanta, Tulcea si Galati-Braila.

harsova

Cetatea Capidava, judetul Constanta

Cetatea Capidava se afla in Dobrogea, judetul Constanta, la 20 km de orasul Cernavoda.

Prin anul 46 la Capidava s-au asezat cateva garnizoane romane, insa acestei zone nu i s-a dat prea mare importanta pana pe vremea imparatului Domitian care a inceput sa valorifice aceasta zona din punct de vedere strategic. Astfel, Domitian folosea Dobrogea ca punct de plecare in expeditiile sale peste Dunare.

cetatea capidava

In vremea imparatului Traian este construit pe stanca de la Capidava un fort care avea rolul de a controla vadul si care era prevazut cu o instalatie portuara cu cheu, magazii, anexe si edificiu de bai publice, acestea din urma fiind situate in afara zidurilor de incinta.

ziduri capidava

Cetatea Capidava se afla chiar pe malul drept al Dunarii si are forma de patrulater cu laturile lungi de 105, respectiv 127 m si grosime de 2 m. Cetatea mai cuprinde sapte turnuri si o poarta ce avea rolul de legatura cu restul teritoriului. Cetatea dispunea si de o iesire strategica pe latura de SV a turnului aflat in partea catre Dunare.

fortareata de la capidava

Cetatea avea un rol foarte important din punct de vedere strategic, fiind locul de unde se supraveghea miscarea pe Dunare. Totodata ea dispune de un avantaj strategic prin existenta unui sant care ocolea masivul stancos aflat intre partea de nord-est si Dunare.

Capidava face parte din seria de castre si forticatii apartinand sistemului defensiv roman.

La Capidava se poate ajunge fie pe drumu E60, fie pe autrostrada Bucuresti – Cernavoda, iar mai apoi pe drumul judetean DJ223.

Obiective turistice de la Cetatea Capidava:

–          Zidul de incinta

–          Poarta sudica a cetatii

–          Basilica romano-bizantina

–          Instalatia portuara a cetatii

–          Constructii tip bordei

–          Termele romane

–          Necropola etc.

cetatea de la capidava

Epava de la Costinesti

Epava de la Costinesti are o lunga poveste. Inca de prima oara cand eu personal am ajuns pe malurile marii, am poposit la Costinesti. Si binenteles, copil fiind, ma intrebam ce e nava aia mare in orizont. In 1999 nu prea aveam noi cine stie ce aparate foto pentru a capta nava, dar in 2010, cu ocazia unei vizite pe litoral, am trecut cat mai aproape de ea si am pozat-o.

Poza este din 9 iunie 2010

epava rusa de la Costinesti

Harta Costinesti

Harta statiunii Costinesti, judetul Constanta, aflată la ţărmul Mării Negre. El a evoluat dintr-un mic sat pescăresc (1960) într-o destinaţie de vară, foarte populară printre cei tineri şi în special pentru studenţi. Un hotel şi o serie de complexuri cu vile şi bungalouri au fost create în timpul erei comuniste, acestea având diferite atât la stil cât şi la confort. După 1989, o parte din ele au fost modernizate dar au fost construite, în special în partea de nord a staţiunii, şi o serie de alte hoteluri şi vile.

Daca dati zoom pe harta puteti vedea strazile din Costinesti si implicit veti avea harta strazilor din Costinesti.

R 992 (IR 1992) Timisoara – Mangalia

Trenul Pontus Euxinus porneste din Timisoara in directia Lugoj – Caransebes (primeste vagoane de la Resita) – Herculane – Orsova – Drobeta Turnu Severin – Balota – Strehaia – Filiasi – Craiova – Caracal – Rosiori Nord – Bucuresti Baneasa – Fetesti – Constanta – Eforie – Costinesti – Neptun – Mangalia.

IR 1992 Timisoara – Mangalia circula si in 2017 intre Timisoara si Mangalia, iar acum ai si nenumarate moduri in care sa cumperi bilete. Ai metoda clasica de la gara, o poti face online pe siteul CFR Calatori sau la multe terminale de paypoint.

Pentru cei interesati de traseul trenului InterRegio 1992 Timisoara – Mangalia pe perioada verii 2017, iata-l aici:

Statia Sosire Stationare Plecare
Timisoara Nord 19:05
Lugoj 20:10 2 20:12
Caransebes 20:39 21 21:00
Baile Herculane 22:30 2 22:32
Orsova 22:54 1 22:55
Drobeta Turnu Severin 23:25 10 23:35
Balota 0:05 10 0:15
Strehaia 0:41 2 0:43
Craiova 1:40 12 1:52
Caracal 2:31 2 2:33
Rosiori Nord 3:18 2 3:20
Videle 4:08 2 4:10
Bucuresti Baneasa 5:05 8 5:13
Ciulnita 6:14 2 6:16
Fetesti 6:39 3 6:42
Constanta 7:55 26 8:21
Agigea Nord 8:34 1 8:35
Agigea Ecluza 8:42 1 8:43
Eforie Nord 8:51 3 8:54
Eforie Sud 9:00 3 9:03
Tuzla 9:09 1 9:10
Costinesti 9:18 8 9:26
Costinesti Tabara 9:30 3 9:33
Neptun hc 9:43 3 9:46
Neptun 9:50 1 9:51
Manglia 9:58

Pret bilete IR 1992 Timisoara – Mangalia

Pretul pentru un bilet intreg este de 120.1 Lei

Pretul pentru un bilet pentru copii si pensionari este de 62 de lei

Pretul pentru un bilet pentru un elev este de 60 de lei

Pretul pentru un bilet pentru un student este de 0 lei (cel putin momentan)

Keep reading →

Harta Hârşova

Harta orasului Harsova, judetul Constanta. Localitatea este situată pe malul drept al Dunării, în antichitate numindu-se Carsium. Hârşova este o localitate cu vechime de şapte milenii. În partea de sud-est a localităţii, pe malul Dunării, se găseşte o aşezare neo-eneolitică dezvoltată sub forma unei ridicături de cca. 12 m ca urmare a distrugerii şi refacerilor succesive a locuinţelor din lut. Cercetările de aici au identificat o comunitate umană care s-a ocupat cu vânătoarea, pescuitul, cultivarea pământului şi creşterea animalelor.