Suceava intr-o zi buna

Suceava intr-o zi buna

Acum un weekend am fost din nou la Suceava. Am mai fost si saptamana trecuta, dar de data asta lucrurile au fost diferite. Poate a fost atmosfera semi festiva, fiind ziua mea de nastere, poate a fost altceva in aer, dar cred ca e prima oara dupa multa vreme cand Suceava nu mi s-a parut a fi sufocanta.

Cand toate lucrurile au fost linistite, traficul a fost lejer si atmosfera in oras placuta.

Dupa cum ziceam, ziua mea de nastere m-a prins pe drum, iar destinatia finala a fost Suceava. De obicei e un loc destul de aglomerat pe la ora 11:00-12:00, atunci cand ajung eu, traficul din centrul orasului pana in zona Burdujeni fiind … neprietenos, sa spunem doar atat.

De obicei pierd 15-20 de minute incerc sa traversez aceasta zona.

Nu si pe 4 Noiembrie 2016 totusi

Am reusit sa traversez tot orasul in 30 de minute. Asta cu opriri in 3 zone prin oras. Am traversat toata zona dinspre centru spre Burdujeni in 5 minute. A fost glorios.

Aproape ca nu imi vedea sa cred ca pot traversa orasul atat de repede. Dar din fericire l-am traversat.

Bine, dupa aceea am stat vreo 3 ore si am asteptat la service, timp in care am avut timp sa bag si un somn rapid. Iar dupa ceva ore petrecute pe acolo, am reusit intr-un final sa ma intalnesc cu o prietena seara prin Suceava. Nu ne-am mai vazut de mai bine de doi ani, deci o buna ocazie sa mai schimbat cateva vorbe despre viata si multe altele.

Cred ca am plecat din Suceava pe la 7 seara. Se facuse deja frig, erau 2 grade afara, un vant subtire adia pe strazile capitalei Bucovinei…. cel putin pe partea asta de Romania.

Strazile erau foarte linistite, locuri de parcare erau suficiente, iar traficul din oras era foarte lejer.

Mai ca iti doreai sa mai stai prin oras si sa te bucuri de atmosfera de acolo.

Ceea ce am si facut.

Am dat o raita pe strazile orasului, libere la acea ora, doar ca sa vad cum se simte Suceava seara.

Si se simte destul de bine.

Aerul mult mai curat, lipsit de poluarea rablelor care inunda strazile din Suceava pe timpul zilei.

Si poate mai important, puteai auzi oamenii vorbind pe strazi. Nu doar claxoane si galagia motoarelor.

Intr-un oras atat de aglomerat in timpul zilei, un astfel de scenariu seara e ca o gura de oxigen.

Si Suceava nu e singura aici

Falticeniul e un oras la fel de aglomerat, iar faptul ca am plecat abia la ora 19:30 din Suceava m-a facut sa ajung tarziu si in Falticeni.

Falticeniul nu mai e la fel de aglomerat ca inainte, de cand au terminat benzile de la coborare spre Suceava, dar e placut sa il vezi seara, cand e liniste si pace prin oras.

Aceleasi lucruri pe care le-am observat si in Suceava: auzi oamenii prin oras, aerul parca e ceva mai gros si mai putin poluat, ceva mai placut.

Poate singurul lucru prost pe noapte prin Suceava: vopseaua de pe asfalt e jalnica, abia vezi ceva pe drum.

Cetatea Sucevei, judetul Suceava

Cetatea Suceava se afla in partea de nord-est a Romaniei, in judetul Suceava, fiind localizata pe un platou la o inaltime de 70 m fata de lunca Sucevei.

Denumita si Cetatea de Scaun a Sucevei, cetatea a fost construita la sfarsitul secolului al XIV-lea de catre Petru I Musat, facand parte din sistemul de fortificatii al Moldovei cu rol de aparare.

Fortificata in secolul al XV-lea de catre domnitorul Stefan cel Mare, cetatea a fost distrusa doua secole mai tarziu, in anul 1675 de catre Dumitrascu Cantacuzino, un alt domnitor al Moldovei.

cetatea suceavei, judetul suceava

Istoria Cetatii Suceava

Construita de catre Petru Musat ca resedinta voievodala, cetatea a fost atestata documentar pentru prima data la 10 februarie 1388 si avea in acea perioada forma unui dreptunghi cu lungimea de40 msi latimea de36 m, iar la exterior, atat in fiecare colt, cat si pe mijlocul laturilor, se aflau bastioane cu latura de4 m.

Mai tarziu, Alexandru cel Bun a construit in sud un zid ce era paralel cu cel al cetatii, din dorinta de a proteja intrarea in cetate. In plus el a pavat curtea si caile de acces.

cetatea de scaun a sucevei

In perioada domnitorului Stefan cel Mare, cetatea a trecut printr-un proces ce avea rolul de a intari constructia existenta, care s-a desfasurat in doua etape. In prima etapa a fost construit un zid de incinta inalt de aproape15 m, care era intarit cu 3 turnuri patrate. Cea de-a doua etapa a avut loc dupa vara anului 1476 cand, in urma atacului otoman, domnitorul a realizat vulnerabilitatea cetatii si, ca urmare, la primul zid de incinta ce era lat de1,5 ma mai adaugat unul cu o grosime de 2 m. In plus, el a dispus largirea santului de aparare si a mutat intrarea pe partea de nord-est, intrarea facandu-se acum dupa ce se trecea de un pod si de cele 2 camere de garda, situate de o parte si de alta a intrarii.

cetatea din suceava, judetul suceava

Dupa ce urmasii lui Stefan cel Mare, Bogdan al III-lea si Stefanitei Voda, efectueaza mici lucrari de refacere a cetatii, la 14 septembrie 1538, intimpul domniei lui Petru Rares, aceasta este cucerita de Soliman Magnificul, sustinut de boierii din Moldova nemultumiti de politica domnitorului.

In timpul unui asediu din 1563 cetatea sufera numeroase distrugeri, iar putin timp dupa aceasta Alexandru Lapusneanu o incendiaza la solicitarea turcilor care il readusesera pe tron pentru a doua domnie.

cetatea suceava

In timpul domnitorului Vasile Lupu au loc lucrari de restaurare, insa in anul 1673 cetatea este daramata de catre domnitorul Dumitrascu Cantacuzino, ramanand parasita si in ruine pana in secolul al XX-lea, cand arhitectul austriac Karl A. Romstorfer efectueaza lucrari de restaurare. Tot el a realizat sapaturi arheologice, a degajat ruinele si a consolidat partile ce erau amenintate de prabusire.

cetatea sucevei

Aflata in ruine in momentul actual, Cetatea Sucevei se afla din 2004 pe Lista monumentelor istorice din Suceava si este alcatuita din: Fortul Musatin, Incinta exterioara, sant de aparare, zid de contraescarpa si un sit arheologic, Platoul din fata Cetatii de Scaun.

cetatea din suceava

Manastirea Voronet, judetul Suceava

Manastirea Voronet se afla in satul Voronet din judetul Suceava si este una din frumoasele ctitorii ale viteazului domnitor Stefan cel Mare.

Ridicata in doar patru luni, de la 26 mai pana la 14 septembrie 1488, manastirea se afla foarte aproape de doua mari orase din judet, respectiv la 36 km de Suceava si 4 km de Gura Humorului.

manastirea voronet

Legenda spune ca Stefan cel Mare a cerut ajutorul unui pustnic pe nume Danil Sihastru intr-una din luptele sale cu turcii si i-a promis acestuia ca in cazul in care va iesi invigator va construi la Voronet o manastire, lucru care s-a si intamplat de altfel.

Un important monument de arhitectura din regiunea istorica Bucovina, manastirea Voronet are o pictura interioara ce apartine vremii lui Stefan cel Mare (1496), in timp ce pictura exterioara dateaza din vremea unui alt domnitor al Moldovei, Petru Rares.

manastirea voronet suceava

Pictura interioara cuprinde un ansamblu menit sa redea sensul teologal al imaginilor reprezentate: Cina cea de Taina, Impartasirea Apostolilor, Spalarea Picioarelor, Ciclul patimilor, tabloul votiv al lui Stefan cel Mare.

Pictura exterioara este reprezentata intr-un mod apropiat de viata reala, cu fresce colorate in special in verde si albastru, manastirea fiind renumita pentru “Albastrul de Voronet”. Mai mult, aceste fresce contin elemente folclorice precum arhangheli ce sufla in buciume, acestea din urma fiind instrumente specifice pastorilor de munte.

manastirea voronet suceava

La Manastirea Voronet se poate ajunge de la Gura Humorului, pe unde trece drumul european E58 (DN17).

Cei dornici sa aiba o amintire cu aceasta frumoasa manastire din nordul Moldovei pot face fotografii sau pot filma, insa doar daca platesc o taxa.

Una din manastirile aflate in patrimoniul UNESCO, Voronet reuseste sa pastreze o legenda de mai bine de 6 secole si sa ne reprezinte tara prin maiestria cu care a fost creata si frumusetea sa.

voronet

Cetatea Scheia, judetul Suceava

Cetatea Scheia sau Cetatea de Apus a Sucevei este localizata in nord-vestul resedintei judetului Suceava. Aflata in ruine in momentul de fata, ea se gaseste la marginea padurii de pe dealul Zamca, in locul Septilici, la peste 80 de metri fata de lunca Sucevei, fapt ce le ofera vizitatorilor posibilitatea de a vedea toata partea nordica a Sucevei.

Cetatea a fost construita la sfarsitul secolului al XIV-lea de catre Petru I Musat si face parte din sistemul de fortificatii al Moldovei din vremea pericolului otoman, cu ziduri de piatra, valuri de pamant sau santuri adanci, toate acestea din urma contribuind la rolul pe care il avea cetatea, de aparare.

Foarte putini sunt cei care stiu despre existenta cetatii. Desi nu exista drum de acces si nici indicatoare spre ruinele cetatii, se poate ajunge in zona pe un drum forestier situat in capatul strazii Mihail Sadoveanu din Suceava.

Cercetarile arheologice din secolul XX au dus la concluzia ca cetatea avea forma de romb cu laturi de 36 de metri. Suprafata intregii cetati era de 1450 m2, iar constructia a fost realizata din bolovani de cariera legati cu mortar de var, nisip si caramida pisata.

La fiecare din cele 4 colturi ale cetatii se afla cate un turn exterior, rectangular, dintre care doar ruinele unuia mai pot fi vazute astazi, fiind dovada cea mai vizibila a existentei cetatii.

cetatea scheia 2

De asemenea, in urma cercetarilor arheologice au fost gasiti: 3 grosi de argint emisi de Petru Musat, 2 grosi de argint emisi de Alexandru cel Bun, fragmente de ceramica rurala si oraseneasca din sec XIV, varfuri de sageti, ciocan de zidar, dalta de fier, cuie, urme ale unor dulapuri de lemn etc.

Cetatea Scheia a existat pentru o scurta perioada de timp, fiind demolata in secolul al XV-lea de catre Alexandru cel Bun fie din cauza solului instabil, fie din cauza faptului ca nu era esentiala in apararea regiunii, insa in momentul actual ruinele sale se afla din anul 2004 pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava, cu o suprafata protejata de 4,8 ha.

cetatea scheia

Campulung Moldovenesc, judetul Suceava

Campulung Moldovenesc se afla in nord-estul Romaniei, in judetul Suceava si face parte din regiunea Bucovina de sud.

Al patrulea centru urban ca marime din judetul Suceava, are o populatie de 16.105 locuitori, conform recensamantului din anul 2011.

Orasul a fost atestat documentar pentru prima oara la 14 aprilie 1411, iar 3 secole mai tarziu, in 1716, Dimitrie Cantemir spunea in cartea sa “Descriptio Moldavie” ca locuitorii de aici erau organizati intr-o “republica independenta”, refuzand sa primeasca ordine de la boieri.

campulung moldovenesc

In anul 1806 a fost declarat oras, dupa ce in 1794 fusese declarat targ, dezvoltandu-se in aceasta perioada din toate punctele de vedere: economic, social, cultural.

A fost declarat municipiu in anul 1995, iar 10 ani mai tarziu, Campulung Moldovenesc a fost declarat statiune de interes national.

Clima de aici este una temperat continentala, cu ierni lungi si zapada multa, in timp ce verile sunt racoroase si cu precipitatii bogate.

Se invecineaza cu:

–          Obcina Feredeului si Obcina Mestecanisului in partea de nord

–          Comuna Vama la est

–          Muntii Rarau si Giumalau in partea de sud

–          Comunele Sadova si Pojorata la vest.

Distanta fata de alte centre urbane:

–          70 km de Suceava

–          43 km de Vatra Dornei

–          34 km de Gura Humorului

–          180 km de Iasi

–          500 km de Bucuresti

gara campulung est

Obiective turistice:

–          Biserica romano-catolica  – 1815

–          Templul evreiesc – 1894

–          Monumentul statuar “Dragos Voda si Zimbrul” – realizat de Ion Jalea

–          Bustul poetului Mihai Eminescu – sculptat in 1975 de Ion Lucian Murnu

campulung moldovenesc din tren

Statiunea Vatra Dornei, judetul Suceava

Vatra Dornei se afla la o altitudine de aproximativ 810 m, in nordul tarii, mai exact in sud-estul judetului Suceava si are o populatie de 13659 de locuitori, conform recensamantului din anul 2011, fiind al 5-lea centru urban ca marime al judetului.

Declarata municipiu abia in anul 2000, Vatra Dornei a fost atestata documentar in anul 1410, iar 4 secole mai tarziu, intre 1807-1811, au inceput primele incercari de dezvoltare a balneologiei moderne de aici.

Cel mai recent si cel mai mic municipiu al judetului Suceava,Vatra Dornei  este traversata de drumul european E58 (DN17) care leaga Bucovina de Transilvania, si de drumul national DN17B ce leaga orasul de Piatra Neamt.

gara cfr vatra dornei

Municipiul are o clima temperat continentala, cu precipitatii abundente (aproximativ 800 mm) si 120 de zile de zapada pe an. Temperaturile medii inregistrate aici sunt 15°C pe timpul verii si -6°C pe timpul iernii.

Vegetatia cel mai des intalnita este cea din familia coniferelor, fiind specifica regiunii de munti si vai in care se afla. La peste 1550 m altitudine se intalnesc: jneapan, afine, merisoare, salcii pitice, pini si ienupari. De asemenea, in zona, respectiv in rezervatiile de la Poiana Stampei si de la Moara Dracului – Rosu se intalneste floarea carnivora “roua cerului”, un monument al naturii.

vatra dornei

Dintre animale se intalnesc: cerbul, caprioara, ursul, lupul, vulpea, mistretul, dihorul, nevastuica, bursucul, viara si jderul. Nu lipsesc din peisaj pasarile – cocosul de munte, cocosul de mesteacan, gainusa- sau pestii – pastravul, lostrita, lipanul, mreana.

Activitatea economica se bazeaza in general pe resursele zonei:

–          Pajisti naturale care permit dezvoltarea zootehniei

–          Ape minerale folosite atat in scop terapeutic, precum si imbuteliate ca apa si bauturi racoritoare

–          Prelucrarea laptelui

Datorita padurilor din localitate, Vatra Dornei are o vasta retea de exploatare si prelucrare a lemnului inca din vechime, activitate ce le aduce venituri substantiale locuitorilor.

Vatra Dornei este o atractie turistica interesanta de pe teritoriul Romaniei, ce are o multime de obiective si peisaje ce asteapta sa fie descoperite.

Vizitata atat pentru obiectivele turistice de aici (Muzeul de Etnografie si Folclor, Muzeul de Stiinte ale Naturii, biblioteca oraseneasca, cazinoul din Vatra Dornei, Templul Mare din Vatra Dornei etc), cat si pentru festivalurile ce au loc in fiecare an, constituie sursa de atractie turistica si pentru cei care doresc sa practice sporturi de iarna sau sa isi trateze diverse afectiuni.

In Vatra Dornei exista 2 partii de schi:

–          Dealu Negru – cu o lungime de 3000 m si un grad mediu de dificultate; beneficiaza de telescaun

–          Parc – cu o lungime de 900 m si un grad mediu de dificultate, dotata cu baby-schi si teleschi

vatra dornei

Exista numerosi turisti care vin in Vatra Dornei pentru a-si trata diverse afectiuni cu ajutorul apelor minerale:

–          Afectiuni ale aparatului locomotor

–          Afectiuni ale aparatului cardiovascular

–          Boli ale aparatului respirator

–          Afectiuni ginecologice

–          Boli ale sangelui

–          Boli digestive

–          Boli renale

–          Boli metabolice etc.

Anual se desfasoara diverse festivaluri:

–          Serbarile zapezii – februarie

–          Muzritm (festival de muzica usoara pentru copii si adolescenti) – iunie

–          Festivalul national al teatrelor  de papusi “ Casuta din povesti” – septembrie

–          Festivalul national al teatrelor populare “Ion Luca” – octombrie

–          Festivalul de datini si obiceiuri de iarna “Porniti plugul feti frumosi” – decembrie

 

Carlibaba, judetul Suceava

Carlibaba este o comuna aflata in nord-vestul judetului Suceava, avand 1891 de locuitori si o suprafata de 274000 de hectrare, fiind cea mai mare din judetul Suceava.

Atestata documentar in anul 1595 intr-o scrisoare a lui Mihaly Tolany, parcalabul Sucevei, comuna a fost pentru prima data mentionata de catre calugarii de la Manastirea Putna in anul 1629.

Comuna Carlibaba are o clima temperat continentala, cu temperaturi medii anuale de 3,9⁰C. Vegetatia este una aparte, specifica zonei, care ofera personalitate peisajului, fiind amplasata pe verticala, in stransa legatura cu temperatura. Peste 80% din teritoriul comunei este acoperit de paduri de molid.

Intalnim aici animale specifice altitudinii, respectiv: urs brun, cerb carpatin, mistret, lup, vulpe, numeroase specii de pasari, dar si specii ocrotite cum ar fi: cocos de munte, cocos de mesteacan, cinteza alpina, gaita de munte, bufnita, pitigoiul si altele. In plus, datorita teritoriului foarte bogat din punct de vedere hidrografic, se gasesc specii de pesti ca: pastravul, lipanul sau lostrita.

Din punct de vedere economic, principala sursa pe care se bazeaza economia locala o reprezinta cresterea animalelor, foarte la indemana datorita vegetatiei bogate si suprafetelor mari de pasuni si exploatarea lemnului. Un potential important economic este reprezentat de apicultura, datorita zonei nepoluate si florei diversificate.

carlibaba

La Carlibaba se ajunge doar pe cale rutiera. Exista 80 km de drumuri publice, dintre care:

–          19 km drumuri modernizate

–          51,5 km drumuri pietruite

–          9,5 km drumuri de pamant

Datorita reliefului, vegetatiei, faunei si mediului nepoluat, reprezinta o zona cu potential turistic ridicat. Pe timp de iarna turistii se pot bucura de cele 2 partii de schi dotate cu telescaun si de terenul de hochei pe gheata, toate amenajate in anul 2005. In restul anotimpurilor, turistii pot face drumetii, turism ecvestru, vanatoare, pescuit, ciclism montan sau pot vizita obiectivele turistice din zona, fie ele antropice precum: bisericile de pe teritoriul comunei, Monumentul descalecarii voievodului Bogdan si Monumentul eroilor, fie naturale reprezentate de: Stanca Tibaului (monument al naturii), floarea de colt, papucul doamnei si sangele voinicului (ambele protejate de lege), cocosul de munte si cocosul de mesteacan (specii ocrotite prin lege) etc.

Evenimente Carlibaba:

–          Serbarile zapezii – februarie

–          Zilele Carlibabei si Hramul Bisericii Ortodoxe – 29-30 iunie

–          Hramul Bisericii Catolice – 25 august

Biserica Sf. Imparati Constantin si Elena Gura Humorului

Biserica Sf. Imparati Constantin si Elena Gura Humorului, construită în anul 1862, fiind pe rând biserică armenească, biserică luterană şi apoi, după cel de-al doilea război mondial, biserică ortodoxă. 1971- mobilier (inclusiv uşile şi cadrele icoanelor) sculptat artistic în lemn de stejar de către sculptorul Mihai Croitoru din Târgu Neamţ.

biserica sf. imparati constantin si elena gura humorului

Gura Humorului, judetul Suceava

Gura Humorului, teritoriul Manastirii Voronet, se afla in judetul Suceava si, conform recensamantului din anul 2011, are o populatie de aproximativ 12.729 de locuitori.

Situat la aproximativ 470 de m altitudine, locul a fost cautat ca statiune climaterica datorita climatului sau cu proprietati sedative.

Mentionata documentar pentru prima oara la 26 februarie 1490, Gura Humorului a constituit la 10 octombrie 1782 sediul trupelor de granita.

In anul 1904 a primit statutul de oras, dupa ce a fost pe rand targusor si centru administrativ-teritorial(1820), targ(1880), capitala de district(1893).

In urma Hotararii Guvernamentale nr. 114/2005, Gura Humorului a fost atestata ca statiune turistica de interes national si, ca urmare a unui program PHARE al Uniunii Europene, a fost amenajata aici o partie de schi. Partia “Soimul” are o lungime de 1350 de metri, este dotata cu telescaun si cu instalatie de produs zapada si a fost data in folosinta in ianuarie 2010.

Obiective turistice:

–          Manastirea Voronet

–          Biserica romano-catolica de la Gura Humorului (1811, considerata cea mai veche biserica romano-catolica in functiune din Bucovina)

–          Cimitirul evreiesc din Gura Humorului – monument istoric

–          Primaria orasului – cladire monument istoric(1901)

–          Sinagoga Mare din Gura Humorului (1860)

–          Judecatoria orasului – cladire monument istoric(1904)

Poze Gura Humorului

Primaria Gura Humorului

primaria gura humorului

primaria humor

Biserica Nasterii Maicii Domnului Gura Humorului

catedrala nasterii maicii domnului gura humorului

Scoala General nr. 2 Gura Humorului

scoala generala nr. 2 gura humorului

Gara Gura Humorului

gara gura humorului

Hotel Best-Western Bukovina Gura Humorului

hotel best western bukovina gura humorului

Biserica Sf. Imparati Constantin si Elena Gura Humorului, construită în anul 1862, fiind pe rând biserică armenească, biserică luterană şi apoi, după cel de-al doilea război mondial, biserică ortodoxă. 1971- mobilier (inclusiv uşile şi cadrele icoanelor) sculptat artistic în lemn de stejar de către sculptorul Mihai Croitoru din Târgu Neamţ.

biserica sf. imparati constantin si elena gura humorului

Manastirea Humor

manastirea gura humorului