Castelul Banloc, judetul Timis

Castelul Banloc, judetul Timis

Castelul de la Banloc sau Castelul Karátsonyi, numit dupa familia careia i-a apartinut castelul, este unul dintre conacurile-castel din Banat, fiind unul dintre cele mai cunoscute.

Castelul din Banloc se afla in centrul comunei Banloc, la 7 km de Deta si 50 de Timisoara, aflat intr-un parc plin de arbori, avand o istorie tumultoasa, fiind in acest moment abandonat. Desi exista pe lista ministerului culturii, castelul e aflat in paragina.

Istoria Castelului de la Banloc

Desi dovezi despre existenta localitatii apar inca din secolul XIII, despre castel se stie cu siguranta ca a fost construit in 1793 de catre contele Lázár Karátsonyi. Parcul si spatiul de langa au fost decorate in parcursul a doua secole, pana la inceputul primului razboi mondial. Ocupatia sarba din primii ani de dupa razboi aduce mari daune castelului, castelul din acea perioada semanand cu situatia actuala a castelului.

Pana la urma ultimul conte Karatsonyi este obligat de datorii sa vanda castelul Reginei Elisabeta a Greciei, aceasta renovand castelul si parcul de langa. Acestea raman in posesia acesteia pana in 1948, cand regina si angajații au fost alungati, statuile parcului au fost vandalizate cu bâtele, arhiva și biblioteca – arse.

Clădirea castelului a fost mai intai atribuită Gospo­dăriei Agricole de Stat (1950-1956), Ocolului Sil­vic (1956-1958), apoi a devenit Casă de bă­trâni (1958-1964). A stat abandonat aproape doi ani, apoi a devenit orfe­linat (1966-1983) și, prin schimb între Inspecto­ratul școlar și Leagănul de copii, școală cu cla­sele I-X (1983-1991). Castelul a suferit mult datorita cutremurului din 1991, iar de atunci e in paragina.

In 2011, la ultima vizita la castelul din Banloc, e aproape imposibil sa intrii din cauza cainilor care sar sa te muste si a unui paznic plictisit care pune cainii pe tine.

Castelul si Parcul din Banloc

As putea sa dau foarte multe detalii despre castelul din Banloc, dar multe din informatii le puteti gasi si pe wikipedia. Voi spune foarte scurt despre castel si parcul de langa acesta.

Castelul din Banloc este construit pe un plan în formă de “U”, fiind o clădire masivă, cu ziduri groase (cca. 1,25 m) din cărămidă arsă, cu fațada principală orientată spre sud, iar spre nord cu două aripi formând o curte terasată, in stil renascentist. Langa cladirea castelului se afla un parc frumos amenajat pana la venirea comunistilor in 1948. Acum e un parc interesant, o mini padure.

Castelul din Banloc in 2011

Avand intentia de a vizita castelul din Banloc, mi-am luat mijlocul de transport si am purces dinspre Deta catre Banloc. Pe drum, am dat de cateva lucruri interesante.

In primul rand, imediat dupa iesirea din Deta catre Banloc, dupa prima curba a drumului, gasim un turn de post interesant (eu asta banuiesc ca este).

turn banloc

Tot mergand inainte ajungi pana la urma in localitatea Banloc, iar foarte aproape de Banloc dai si de castel.

castel banloc placuta ministerul culturii

Si, dupa cum ziceam, castelul din Banloc

castelul din Banloc Keep reading →

Biled, judetul Timis

Biled, judetul Timis

Nume comuna: BILED

Populatie: 3294 de locuitori

Suprafata: 63.23 hectare

Localizare geografica: 45°53′10″N si 20°57′42″E

Cod postal: 307060

Scurta istorie

Localitatea Biled se afla in partea de Nord-Vest a judetului Timis, pe DN 6, drum care leaga Timisoara de Sannicolau Mare. Aceasta a fost atestata documentar in anul 1462, zona fiind locuita insa si in vremuri mai vechi, dovada stand cele 2000 de monede de bronz, argint si aur, emise in perioada romana, descoperite in 1847. In zona s-au gasit mai multe vestigi ale unor civilizatii dacice din secolele III si IV. In 1562 Biledul devine proprietate regala, iar peste doua secole se incepe colonizarea cu sasi a zonei, sasi care au plecat in perioada 1950-1996 din localitate, emigrand in special in Germania din cauza conditilor din perioada comunista a Romaniei.

Biledul este una din comunele mari din judetul Timis, cu un rol polarizator in special in domeniul agricol, dar fiind faptul ca se afla pe raza unui drum national si a unei cai ferate.

Transport

Prin localitatea Biled trece DN6, drum care face legatura intre vama Cenad si Timisoara. Pe langa acesta, prin localitate mai trece si DJ 693, drum care face legatura intre Carpinis – Iecea Mica – Biled – Satchinez – Calacea – Ortisoara si Seceani.

Prin Biled trece si calea ferata care face legatura intre Timisoara si Cenad, magistrala 218. Trenurile care trec prin aceasta localitate apartin celor de la Regiotrans, iar prin Biled trec 8 trenuri in fiecare zi (doar 6 in weekend).

Obiective turistice Biled

In Biled nu sunt extrem de multe lucruri de vazut din punct de vedere turistic, dar in localitate exista un strand termal (ca in multe alte localitati din Banat) si Movila de la Kalvarienberg, care in esenta este un mormant colectiv din timpul epidemiei de ciuma din 1834. Aveti o poza cu ea mai jos in Galeria Foto.

Biled pe Harta

in judetul Timis

 Biled-in-Timis

in Romania

 Biled-Romania

Sport in Biled

Echipe de fotbal in Biled: Vointa Biled – Liga V Timis, Seria I

Firme din Biled:

SC Maracana SRL – Domeniu Activitate: Transporturi rutiere de marfuri

SC TIPA SRL – Domeniu Activitate: Comert cu amanuntul

SC Hawle H SRL – Domeniu activitate: Fabricarea de biciclete si de de vehicule pentru invalizi

SC Pescotim SA – Domeniu Activitate: Acvacultura in ape dulci

SC Ace Spedition SRL – Domeniu activitate: Alte activitati anexe transporturilor

SC Agro Tarabostes SRL – Domeniu activitate: Cresterea porcinelor

SC Agro-Zar Carand SRL – Domeniu Activitate: Cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase si a plantelor producatore de seminte oleaginoase

SC Agromec Biled SA – Domeniu activitate: Activitati auxiliare pentru productia vegetala

SC Agrotransexim SRL – Domeniu activitate: Comert cu amanuntul in magazine nespecializate cu vanzare predominanta cu produse alimentare, bauturi si tutun

SC Aluconcept Romania SRL – Domeniu activitate: tratarea si acoperirea metalelor

SC AM-Instal SRL – Domeniu activitate: Lucrari sanitare, de incalzire si de aer conditionat

SC Analgezic Vet SRL – Domeniu activitate: Comert cu amanuntul al produselor farmaceutice, in magazine specializate

SC Angemin SRL – Domeniu activitate: Inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate

SC AS & MV Trans SRL – Domeniu activitate: Transporturi rutiere de marfuri

SC Astrid SRL – Domeniu activitate: Comert cu amanuntul in magazine nespecializate, cu vanzare predominanta de produse alimentare, bauturi si tutun

SC Autotraum SRL – Domeniu activitate: Restaurante

SC B.A.B. Company SRL – Domeniu activitate: Comert cu autoturisme si autovehicule usoare (sub 3,5 tone)

SC BBN SRL – Domeniu activitate: Cresterea pasarilor

SC BD Sudure SRL – Domeniu activitate: Lucrari de instalatii sanitare, de incalzire si de aer conditionat

SC Best Fresh SRL – Domeniu activitate: Cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase si a plantelor producatoare de seminte oleaginoase

SC Bilexim-Tim SRL – Domeniu activitate: Comert cu ridicata al produselor lactate, oualelor, uleiurilor si grasimilor comestibile

SC Biomagic SRL – Domeniu activitate: Restaurante

SC Black Duty SRL – Domeniu activitate: Lucrari de instalatii sanitare, de incalzire si de aer conditionat

restul firmelor urmeaza a fi updatate

Hoteluri si Pensiuni Biled

Hotel Angellis Biled – 4 Stele – Adresa: Nr. 1029, Jud. Timiș, DN. 6

Asociatii Biled

Asociatia Romana pentru promovarea energiei regenerabile – ARPER

Educatie Biled

Liceul Tehnologic “Petre Mitroi” Biled (fostul Grup Scolar Agricol Biled)
Adresa: Nr. 451/c
Telefon: 0256 377 027
Fax: 0256 377 027
Email: grupbiled@yahoo.com

Biled este a 1396 a localitate din 3181 din Romania si a 34 a din 99 de localitati din judetul Timis la nivel de populatie.

Statistici Biled

Statistici referitoare la comuna Biled, judetul Timis, in functie de nationalitate, religie, sex si varsta. (pentru a vedea mai mare pozele, click pe ele)

Numarul de persoane dupa nationalitate din Biled

nationalitate-biled

Numar de persoane dupa religie din Biled

religie-biled

Numarul de persoane dupa sex din Biled

populatie-dupa-sex-biled

Numarul de persoane dupa varsta din Biled

varsta-biled

Numarul de persoane dupa varsta si sex din Biled

varsta-sex-biled

Galerie Foto Biled

(Mentiune: pozele nu imi apartin, sunt realizate de mai multi oameni. Le puteti gasi si pe Panoramio)

Cetatea Arcidava, judetul Caras-Severin

Arcidava este o fosta cetate dacica si castru roman, situata pe vechiul drum dintre Lederata si Tibiscum, Arcidava se afla in satul Varadia, aproape de Oravita, in judetul Caras-Severin.

Cetatea, construita din piatra si cu o suprafata de 2,6 ha, a fost mentionata de catre Ptolomeu sub numele de Argidava, in timp ce in Tabula Pentingeria (“veche harta romana din secolul II-III pe care sunt aratate drumurile principale ale Imperiului Roman”) apare cu numele Arcidaba.

O alta denumire pe care a avut-o cetatea a fost Recidiva, pe vremea imparatului Iustinian (527-565).

In timp ce s-au facut sapaturi la castrul roman Arcidava, au fost gasite 26 de monede romane.

arcidava

Statiunea Muntele Mic, judetul Caras-Severin

Muntele Mic este o statiune montana din Romania aflata in judetul Caras-Severin, la poalele Muntilor Tarcu, la o altitudine de 1525 m.

Este o statiune montana in care turistii vin fie pentru relaxare, aerul curat, privelistea pe care o ofera muntii din jur, flora si fauna, fie pentru activitatile fizice pe care le pot face.

Povestea statiunii a inceput secolul trecut, prin 1930, atunci cand in zona au aparut primele unitati de cazare care aveau un numar de peste 200 de locuri. Tot atunci a fost construita o centrala hidroelectrica ce avea rolul de a acoperi nevoile statiunii, precum si o conexiune la reteaua telefonica. Toate aceste lucruri au facut ca Muntele Mic sa fie considerat in urmatorul deceniu cea mai moderna statiune din tara.

Dupa razboi a inceput adevarata dezvoltare a statiunii si a infrastructurii acesteia. In zona au aparut noi facilitati de cazare cu o capacitate mare, fiind in directa legatura cu numarul de turisti ce veneau la Muntele Mic. In anul 1962 a fost dat in folosinta teleschiul, iar in 1976 a avut loc inaugurarea telescaunului ce face legatura cu Valea Craiului. Acesta din urma are cel mai lung traseu din tara, de 3492 m, si faciliteaza accesul in statiune in timpul iernii.

Accesul in Muntele Mic se face pe drumul judetean DJ608A pana in satul Borlova de unde se ajunge la statia telescaunului din Valea Craiului. Pe timp de vara se poate urca pe Muntele Mic pe drumul Valea Craiului-Muntele Mic, reabilitat in anul 2006.

Este o statiune montana potrivita pentru practicarea sporturilor de iarna, deoarece aici zapada tine si 180 de zile pe an, din noiembrie pana in mai. Partiile de aici sunt amenajate cu instalatii de cablu, nocturna si au diferite grade de dificultate:

–          Partia Borlova I si II – grad de dificultate mediu si o lungime de 1000 m fiecare

–          Partia sub Telescaun – grad de dificultate mediu si o lungime de 2500 m

–          Partia Nordica – grad de dificultate mediu si o lungime de 1200 m

–          Partia Valea Soarelui – grad de dificultate mediu si o lungime de 1400 m

–          Partia Maloasa – grad de dificultate usor si o lungime de 12 km.

muntele mic

schi muntele mic

muntele mic

Statiunea Semenic

Semenic este o statiune montana si totodata un parc national din Banat, Romania. Denumirea a fost primita de la floarea rara care se gaseste aici: floarea de Semenic (Helicrhysum arenarium).

Situata in Muntii Semenic din judetul Caras-Severin, la o altitudine de 1400 m, statiunea se afla la doar 36 km de orasul Resita. Este binecunoscut faptul ca, fata de alte statiuni montane din Romania, aici stratul de zapada ajunge la 2 m, motiv pentru care sezonul de schi tine pana in luna aprilie sau, in anumiti ani, pana in luna mai.

muntii semenic

Clima de aici este una blanda, cu temperaturi cuprinse intre 10⁰C si 25⁰C pe timpul verii, respectiv -25⁰C si 6⁰C iarna.

Pentru cei care doresc sa schieze exista 3 partii principale:

–          Debutantilor – cea mai usoara si cea mai scurta (200 m)

–          Goznuta I si II – fiecare dintre cele doua are 500 m; dificultatea este scazuta

–          Crucea Brazilor I si II – dificultate medie

Exista si o partie noua – Valiug – care se intinde pe o lungime de 6 km.

Aici exista numeroase oferte de cazare de 2** sau 3***, atat in statiune, cat si in orasele din apropierea acesteia.

Obiective turistice:

–          Colectia trofeelor de vanatoare

–          Biserica din secolul al XIX-lea

–          Satul de vacanta Garana – aici are loc in fiecare an Festivalul de Jazz

–          Orasul Resita

Rezervatii:

–          Rezervatia naturala “Cheile Nerei”

–          Rezervatia paleontologica de la Soceni

–          Punctul fosilifier de la Apadia

–          Punctul fosilifier de la Delinesti

–          Punctul fosilifier de la Tarnova

–          Punctul fosilifier de la Petrosnita

–          Punctul fosilifier de la Globu Craiovei

semenic sub zapada

semenic

Cheile Nerei – Beusnita

Cheile Nerei – Beusnita reprezinta o rezervatie naturala de tip mixt inclusa in Parcul National Cheile Nerei – Beusnita, situate in judetul Caras – Severin.

Cheile Nerei se intind de-a lungul raului Nera, intre fosta localitate miniera Sasca Montana si Sopotu Nou, pe o distanta de aproximativ 22 de km.

Peisajul de aici este unul minunat: apa Nerei si a afluentilor sai a format in roca calcaroasa lacuri, canioane, pesteri si cascade impresionante. Natura este plina de culori vii care-ti iau privirea, stanci greu accesibile si poteci turistice care te fac sa treci direct prin apa rece si involburata a Nerei.

Acesta este locul perfect daca esti un mare iubitor al naturii sau daca pur si simplu vrei sa admiri peisajul unic.

cheile nerei-beusnita

cheile beusnita

cheile nerei

Cheile Rudariei

In judetul Caras-Severin, in teritoriul comunei Eftimie Murgu, puteti gasi unul dintre parcurile spectaculoase ale Romaniei: Cheile Rudariei.

Aici veti gasi o rezervatie naturala care se intinde pe 250 de hectare, la o altitudine cuprinsa intre 350 si 900 de metri, strabatuta de raul Rudaria, care serpuieste de-a lungul muntilor Almajului si pe a carui curs puteti gasi o multime de mori vechi de apa.

Aria naturală reprezintă o zonă cu chei, abrupturi, stâncării, grohotișuri, cascade, văii; cu vegetație ierboasă de stâncărie, pajiști, tufărișuri și păduri.

Morile de apa din zona Rudariei sunt celebre in Romania, aici aflandu-se complexul mulinologic Rudaria cuprins din urmatoarele mori: Moara Măxinoanea, Moara Vămulea , Moara Hambaroane, Moara Popească, Moara Firizoane, Moara „Îndărătnica Nouă”, Moara „Îndărătnica Mică”, Moara Pațaoanea, Moara Trăiloanea, Moara Daciconea, Moara de la Tunel). Toate acestea sunt monumente istorice, alcatuite dintr-un ansamblu de mori de apa cu ciutura, construite din lemn la inceputul secolului trecut.

cheile rudariei

In cheile Rudariei poti ajunge prin: Reșița – Oravița – Bozovici, după care se intră pe drumul județean DJ571, până în satul Eftimie Murgu sau prin Moldova Nouă – Cărbunari – Dalboșeț – Eftimie Murgu (DJ571)